Krönika från Reccegasken VT -14

   Min mormor brukar säga: ”allt går i cykler”… och min farfar brukar säga; ”man ska inte va’ så blyg för varandra”. Dom är döda. Men jag låtsas att dom säger saker. Döda människor är så tråkigt att prata med annars. Det där med cykler handlade om änder, dom dyker upp och sen försvinner dom. And på plats = en tid. And borta = en annan tid. Enkelt. I Uppsala är alla jävla änder kvar hela tiden… And på plats = en tid. And på plats = en annan tid… eller öh, samma tid? Eller?
-          Står tiden still i Uppsala?
-          Nej.
-          Men åh, hur kan du veta det? Du är ju bara en krönikör.
-          Jag har märkt en annan sak som förändras.
-          Vadårå?
-          Det kommer nya medlemmar till nationerna! Nya reccar varje termin!
-          Jämförde du just recentiorerna med änder? Såna som äter skräp och har löss?
-          Ja. Men på ett positivt sätt.
-          Visst. Precis.
-          Men lägg av, det var en bra inledning.
-          Tycker du ja…
-          Krönika! Nu!
   Och fanorna vaja-de (hehe… kul) i vinden! Utanför universitetshuset står terminens recentiorer i vårsolen och undrar när solen ska börja agera element och inte bara kall halogenlampa.
   Inne i aulan håller pro-rektor Anders Malmberg tal och meddelar att Uppsala universitet har en konstitutionell kris och problem i ledningen. Men det är ingen fara! För allt kommer lösa sig. Så bra. Betryggande. Mer verkar inte någon behöva veta om den saken. ”Festa fritt är stort, men att festa rätt är större”, säger Anders och meddelar att varannan vatten är fint. Hopp och lek recentiorer!
   Vidare spelar ÖG’s spex en scen ur ”Gustav Hasa eller Glid inatt eller I fara i Mora”. Klassisk musik svävar ut ur fioler och oboer och Värmlands nationskaplan meddelar att Gud gillar levande hjärtan och att lagom är bra, even in English.
   När så sittningen inleds på Norrlands glappar sånganförarnas mickar en aning. Me.. det ..r i..gen fa..a. F..r de.. går b..ra änd...
   Krönikören placeras med sju underbara recentiorer som förgyller hans afton. För att toppa det hela så är det en geolog, en gemmolog och en före detta skrotare/maskinförare från gruvnäringen! Ojoj, vilken fest! Krönikören myser och pratar gruvor och Sveriges mineralstrategi hela kvällen.
   Förste kurator Mattias Bergman håller välkomsttal och säger hej. Norrlands har tre uppgifter; främja studier, trivsel och personlig utveckling. Att vara med i biblioteksutskottet är exempelvis bra för studierna, att gå med i en förening bidrar till trivseln och att lära sig att hälla upp en öl med perfekt skumkrona på Orvars ger en förträfflig personlig utveckling. Nationen är av medlemmar för medlemmar och allt är möjligt bara man har viljan och dom galna idéerna.
   Sånganförarna lyfter halvan och inpackar den i samtliga gäster därefter vandrar månen genom salen.
   Förra terminens klubbverk och Andre Kurator får medaljer. Visslingar, glada rop och dundrande applåder. ÄNTLIGEN!
   Talet från recentiorerna hålls av terminen recce Tobias Lindholm som för närvarande är pubvärd på Orvars. Tobias tycker att det är högst oklart varför han har blivit årets recentior. Men han gissar att han gjort nått bra. Han tackar alla dom som hjälpt och uppmuntrat honom att engagera sig på nationen. Stort tack till klubbverket som håller igång bygget. Med en fantastisk hösttermin i bagaget ser så Tobias fram emot en lika fantastisk vårtermin. Applåder!
   Varmrätten dyker upp och är synnerligen aptitretande. Ankbröstsfilé med västerbottenpuré, tranbärssås och jägarröra! Jo, jag tackar jag. And på plats = nutid.
   NoNSEns (NOrrlands Nations SpexENSemble) framför en ”musikalisk” middagsunderhållning. Ett frackklätt nationsspöke överraskar en recentior och sjunger om vad man kan göra på nationen. Det hela ackompanjeras taktfast av plastmuggar, kazoo, koskälla och kundvagn. Stor konst uppstår! Krönikören missar hela framförande eftersom han står på scenen. Men tydligen ska det ha gått bra ändå.
   Talet till recentiorerna hålls av recceförman Zandra Flygh. Reccar är som Pokémon. You gotta catch ’em all (här någonstans är vi redan mitt inne i ett av de bästa talen Krönikören hört på Norrlands)! Sen får man träna sina reccar och låta dom slåss mot V-dalas på släppet. Men det roliga är inte att bara fånga reccar och låta dom ligga på hög. Reccar måste få utvecklas och levla. Med rätt träning kan varje recce bli något fantastiskt i sig själv. Så förbli inte en skiten liten Squirtle på level tolv. Levla! Applåderna slår i taket. Det är helt sjukt. Tänk att något så bra kan komma av att Kontaktutskottet spenderar hela arbetsveckor med sina GameBoys i Majs.
   Punschen kommer överraskande in i salen och de sittande får står och sitta och stå och sitta. Ni vet hur det går.
   Norrlandskören tågar in, lite pö om pö i en ostrid ström. Till sist är alla där och kvalitetsmusiken serveras på silverfat. Till det kommer en gammal trämugg grogg innehållande ”What shall we do with the drunken sailor”. Humor och kvalitet i ett. Ja, vad ska man säga. Meeesa like! (Star Wars-referens)
   Suparklockan har blivit över tolv, Tobias Larsson är full och Agnes Osvald är lika nöjd som vanligt.
   Inspektors tacktal hålls av Cecilia Pahlberg. Hon är inspektor så det känns naturligt för alla samlade. Cecilia meddelar att det är 537 år sedan Uppsala universitet grundades. I Uppsala har recentiorerna mycket att se fram emot och de kommer träffa vänner för livet. Det är ok att vara lite förvirrad i början, det var Cecilia också när hon anlände till Norrlands första gången. Men nu är hon inspektor och har koll. Nationen erbjuder en spännande mix av studenter från olika ämnen och bakgrunder. Ta tillvara på det, det är det som gör nationerna så speciella. Roligast har man när man engagerar sig! Inspektor tackar de tidigare talarna och kören för deras vackra framträdande. Hon tackar spexet för deras…öööh… unika framträdande och slutligen kommer personalen in och blir tillsjungen. Personalen visar sig vara från HJ (HärjaJämt), eller så sjunger dom bara om HJ som om dom vore från HJ.
    Så slutar ännu en reccegask på Norrlands nation med Oh Gamla Klang. Krönikören älskar att stå på stolen! Det är typ det bästa i hela världen! Men till sist måste även uppsluppna Krönikörer hoppa ner. Man får inte sin examen om man sätter sig på stolen igen, men man får den nog inte om man står kvar där i obestämd tid heller.

MVH// Daniel Fjellborg, Krönikör och annat

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag
13 - 17
12 - 16
12 - 15

Orvars Krog

Måndag - Torsdag
Fredag 
Lördag
Söndag
17 - 01
14 - 01
15 - 01
17 - 22

Majs Café

Valborgsvecka (v.17)
Skvalborg (28/4)
Kvalborg (29/4)
Valborg (30/4)

Måndag (1/5)

08.00 - 14.00
12.00 - 15.00 (nattmat 21.00 - 02.00)

STÄNGT

Studieplatser

Måndag-Tisdag
Onsdag
08 - 21
08 - 20
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Bibliotek

Måndag-Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 20
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Utlåning - bibliotek

Måndag-Torsdag
Fredag
17-18
14-15

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Norrlands nation i Uppsala har till uppgift att som en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av studerande främst med anknytning till Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, verka för att skapa en miljö, som befrämjar medlemmarnas studier, trivsel och personliga utveckling under studietiden i Uppsala.

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Alla studenter i Uppsala är välkomna att bli medlemmar av Norrlands! Nationen härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 


Laddar...