Krönika från Majmiddagen VT -14

   Krönikören går gratis på fester tänker ni. NJET! Ett enkelt ord: TANSTAAFF (”there ain’t no such thing as a free fest”). Som krönikören skriver man krönikor och byter sedan dessa på den fria krönikationsmarknaden mot rådande marknadspris. Världen är full av Krönikörer, den globala konkurrensen är brutal! Ni skulle bara veta vad jag gjort för att komma hit för att… för att… nej, jag kan inte prata om det. Det är en alltför svart fläck i min marängvita själ med kolasås. Vidare mot krönikan! Wrooom!
   En Majmiddagen är fem rätter. Fem rätter! Det är ju fler är fyra elefanter!
1.  ”Rostad blomkålssoppa med surdegsbröd, ostkräm och panchetta” Mmmm… Hur rostar man en soppa? Svävande i ett magnetfält? Fångad i ett vakuum tillsammans med eld och kolbitar? Jag VET inte! De kulinariska konstnärstricken har inga gränser denna afton!
2. ”Fasan serverad med julienner och körsbärssås” Det är fan så fint att jag kunde rösta borgerligt! (Haha… Skojar bara, jag är från Norrbotten, hur skulle det se ut…) Vad är julienner? Det låter romersk, pompigt och förnämt! Gott var det.
3. ”Gotlandssparris inlindad i tvärnöskinka serverad med citronmajonäs” Ölkorv deluxe! Serverad med vin. Vinkorv!
4. ”Uer (kungsfisk) med hummersås, jordärtskockspuré och primörer” Man vet att en rätt är fin när hummern bara får vara med och vänstra lite i såsen.
5. ”Vit chokladpastej, smultronsås och ringblomma” En sån geggig, god och näringsrik energikälla!
   Till denna parad av kulinaritet dansade fyra vita viner och en öl in. Samt en avec. Små rätter, stora vinglas, liten hjärna. I say no more!
 
   För att rama in maten serverades några tal och underhållningar.
   Förste kurator Mattias Bergman hälsar alla välkomna i början av aftonen. Talet inleds med titlar, titlar, titlar. Sedan frågar Mattias: Vad är nationens kärna och hjärta? Ryktet om Uppsala och studentlivet hörs långväga i landet. Men det är först när man kommer till Uppsala som man upplever det på riktigt. Det är först på plats i Uppsala som ryktet blir verklighet. Nationerna skapar ett viktigt värde för studenterna som blir konsumenter av nationens varor och tjänster som produceras av medlemmarna (Krönikören tänker: löpande band, alienation och New Public Management). Men detta skapande och konsumerande är inte själva kärnan (Krönikören andas ut). För själva kärnan består av medskapande, glädje och gemenskap mellan medlemmarna. Nationen ämbetsmän och seniorer gör fantastiska insatser för oss alla! Hurra!
   Finkulturen bevistar salen under aftonen. Först i form av en dubbelkvartett från Norrlandskören som sjunger vår och sommarsånger. Mysfaktorn stiger i salen och Krönikören stutsar fram över en mental sommaräng i Tornedalen. Allt är väl.
   Seniorskollegiets ordförande Jon Berglöf Stridh håller tal. Spiller ut sitt vin och jämför Norrlands kulturella, ekonomiska och militära (Jamtamots kanon) med USA makt i världen. Kontentan: Störst går först och är bäst på samma gång! På Majmiddagen möts även generationer från nationen olika tider. Det är trevligt!
   Till kaffet blir det stråkkvartett! Jo, jag tackar jag! Treitlerkvartetten spelar klassisk musik blandat med toner från maffiafilmer. Det var bra. Jag har svårt att beskriva musik. Du borde vara där nästa gång och lyssna själv. Ta lite eget ansvar för din kulturkonsumtion!
   Slutligen håller Inspektor Cecilia Pahlberg tacktal. Norrlands är en stor gemenskap och alla samlade generationer av medlemmar och anhöriga förgyller verkligen dagen. Nationslivet är den bästa förberedelsen för yrkeslivet, här får man chansen att uppleva så mycket. Ett stort tack riktas till köket och personalen för en mycket trevlig afton.
   Slips, snaps, slut, så vinglade Krönikören från Majmiddagen ut.
Med vänlig hälsning// Daniel Fjellborg, Krönikör ”och på många andra ställen!”    

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Tisdag
Fredag
15-17
11-14

Orvars Krog

Måndag
Tisdag-Torsdag
Fredag
Lördag
16-22
17-01
14-01
15-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...