Krönika från Reccegasken vårterminen 2015

Norrlands krönikör skildrar med målande beskrivningar vårterminens Reccegask! 
Lördagen den 21 februari var det dags för terminens recentiorsgask, dvs. en gask för de nya studenterna –recentiorerna. Är du ny student och undrar vad en gask är, då borde du ha varit där! Att det är en gask främst för studenterna hindrar ju självfallet inte äldre, gasksugna medlemmar från att deltaga. Förste Kuratorns generositet visste inga gränser då hon dessutom släppte in några gamla avdankande norrlänningar som till exempel undertecknad krönikör, andre kurator emeritus Mauro Marino samt Proinspektor Mats Hjortberg.
 
Förste kurator Anna Jonsäll höll välkomsttalet och kunde då inte motstå frestelsen att skicka en retorisk känga till Proinspektorn. Allt detta till de församlade medlemmarnas stora jubel, åh ni skulle varit där. Proinspektorn log lugnt då han visste att småningom skulle det bli hans tur för comeback under tacktalet. Handsken var kastad.
 
Maten höll som vanligt hög standard och intogs med glädje tillsammans med den tillhörande drycken. Det sjöngs gladeligen till bordet. Ännu mer sång bjöds det på då först Norrlandskören underhöll och senare manskören Chorus Virorum likaså. Undervisning är en stor del av studentens liv och inte ens på fest slipper man undan. Sånganförarna ledde sakligt förevisning kring det intrikata konststycke det innebär att skåla med sina bordsgrannar. De rutinerade klarar detta i sömnen och de ännu mer rutinerade har slutat bry sig.
 
Spexet underhöll med iscensättandet av en enkel spelkväll mellan Ryssland, Sverige och USA. Det gemytliga samkvämet exploderade emellertid till följd av de politiska spänningarna. Sen var det äntligen dags för det alla hade kommit dit för: Proinspektorns tal. Mats Hjortberg äntrade scenen säkert och rutinerat höll han tacktalet med allt vad det innebär. Den retoriska finess han föranledde visste inga som helst gränser och publiken, som stod upp, gav en respektfull slow clap. Sen avslutades sittningen med att alla gick ut i slow motion till musiken från Chariots of Fire. Eller så sjöng vi O Gamla Klang och gick ut som vanligt, jag minns inte riktigt.  
 
Efter sittningen brutits var det gemensam avfärd mot, enligt vissa, Uppsalas fulaste hus och V-Dala nation för gemensamt släpp. Där var det också trevligt. Kvällen avslutades, som alla lyckade kvällar, med en kebab från Johannesgrillen.
 
Är du ny student bör du verkligen ta tillfället att engagera dig i nationslivet på något sätt. Det kommer sannerligen förgylla din tillvaro.
 
Med hopp om en bra vår och på återseende!
 
I nationens tjänst,
Jim Ögren
Krönikör

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Tisdag
Fredag
15-17
11-14

Orvars Krog

Måndag
Tisdag-Torsdag
Fredag
Lördag
16-22
17-01
14-01
15-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...