Krönika från talarmiddag med O. Thomsson

Krönika från talarmiddag om den svenska grisen med Ola Thomsson
Kära norrlänningar. Tisdagen den 21 april var det återigen talarmiddag på nationen. Denna gång hade arrangörerna i kulturutskottet bokat husdjursagronomen och knorrbloggs-drivaren, "grisviskaren från Vänge" – Ola Thomsson, till att föreläsa. Titeln för anförandet löd "Grisen i Sverige – en historia med knorr". Nu fanns chansen: allt (och betydligt mer därtill) du ville veta om grisar, men varit för skraj att fråga om, skulle denna kväll besvaras. 
 
Undertecknad stegade rutinerat in i Strömholms sal men jag trodde först att jag hamnat fel. Ty medelåldern på den välbesökta tillställningen var förvånansvärt, ja nästan suspekt, låg. Ola Thomsson är till vardags doktorand på SLU och möjligen var det delar av hans fanclub som till kvällen hade stormat nationsfortet. Eller så hade många tänkt sig, så här några veckor efter tentaperioden, att ett karriärsbyte vore passande och sökte nu nödvändig information för att sadla om till grisbonde.
 
Thomsson värmde upp med lite stand up. "Vilken siffra kommer efter 8 på franska?" och så vidare. Svinkul. Ordvitsarna haglade likt piratkopierade CD-skivor på Selånger marknad under 90-talet. Men sedan blev det mer informativt. Visste ni att en smågris växer 1 kg/dag och att i Sverige födds det ca 2.5 miljoner smågrisar varje år. Vilket är blekt jämfört med Danmarks 19 miljoner eller Tysklands 58 miljoner smågrisar per år. Antingen så exporterar tyskarna mycket kött eller så tycker de bara att gris är schwein-gott. Många jämförelser gjordes mellan grishållning i Danmark och i Sverige och det visade sig att när det gäller att vara dålig på grishållning så sopade Danmark banan med oss.
 
Inte bara statistik stod på schemat. Även de mer tekniska detaljerna utreddes i en komprimerad gör-det-själv-kurs. "När ni går härifrån ikväll ska ni alla veta hur man driver grisproduktion" förkunnade Ola Thomsson. Sedan drog han igång och vi fick lära oss samtliga facktermer. Det handlade om "suggring", "grisning", hur man skiljer på lantras och Yorkshire, "galldagar", "EUs grisdirektiv", "späckmått", "hullbedömning", Scan och tango.
 
Sedan var det dags för att lära ut själva semineringsprocessen. Thomsson förklarade med pedagogisk röst hur man först undersöker suggans mer privata områden för att avgöra om hon är redo. Därefter gick han igenom hur man förför en gris. Ett leende sprack upp på talarens ansikte och den vanligtvis klara stämman sänktes minst en oktav och ett visst sug i blicken kunde skönjas. Förste kurator Anna Jonsäll började skruva på sig nervöst medan Thomsson dimmade belysningen och tog fram det långa plaströret samtidigt som han sjöng Barry White. "Det handlar om skapa mysig stämning, inlevelse och tryck" förklarade Thomsson. Några nervösa skratt hördes ur publiken och showen på scenen ackompanjerades med groteska bilder på projektorduken. "Både pedagogiskt och smakfullt" sa någon efteråt.
 
Efter utsvävningen i bondgårdsromantik var det dags för den utlovade knorren. Nu var det galtens mer privata delar som skulle nagelfaras. För er som inte sätt galtens verktyg förut så har den alltså en knorr på slutet och denna skruvas sedan in i suggan vars livmoderhals är utformad på ett kompatibelt sätt. "Är det inte fantastiskt!?" utbrast Thomsson med ett leende som fick hans ansikte att verka litet.
 
Mättad på både information och bildmaterial var det sedan dags för middag. Det serverades passande nog baconinlindad kyckling med ris. Det var en väldigt informativ och trevlig afton där åtminstone undertecknad lärde sig mycket. Men kvällens kanske viktigaste lärdom, något många egentligen redan visste, var att Danmark är sämst.
 
I nationens tjänst,
Jim Ögren
Krönikör

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag
13 - 17
12 - 16
12 - 15

Orvars Krog

Måndag - Torsdag
Fredag 
Lördag
Söndag
17 - 01
14 - 01
15 - 01
17 - 22

Majs Café

Valborgsvecka (v.17)
Skvalborg (28/4)
Kvalborg (29/4)
Valborg (30/4)

Måndag (1/5)

08.00 - 14.00
12.00 - 15.00 (nattmat 21.00 - 02.00)

STÄNGT

Studieplatser

Måndag-Tisdag
Onsdag
08 - 21
08 - 20
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Bibliotek

Måndag-Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 20
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Utlåning - bibliotek

Måndag-Torsdag
Fredag
17-18
14-15

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Norrlands nation i Uppsala har till uppgift att som en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av studerande främst med anknytning till Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, verka för att skapa en miljö, som befrämjar medlemmarnas studier, trivsel och personliga utveckling under studietiden i Uppsala.

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Alla studenter i Uppsala är välkomna att bli medlemmar av Norrlands! Nationen härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 


Laddar...