Kära norrlänningar. Tisdagen den 21 april var det återigen
talarmiddag på nationen. Denna gång hade arrangörerna i kulturutskottet bokat
husdjursagronomen och knorrbloggs-drivaren, "grisviskaren från Vänge"
– Ola Thomsson, till att föreläsa. Titeln för anförandet löd "Grisen i
Sverige – en historia med knorr". Nu fanns chansen: allt (och betydligt
mer därtill) du ville veta om grisar, men varit för skraj att fråga om, skulle
denna kväll besvaras.
Undertecknad stegade rutinerat in i Strömholms sal men jag
trodde först att jag hamnat fel. Ty medelåldern på den välbesökta
tillställningen var förvånansvärt, ja nästan suspekt, låg. Ola Thomsson är till
vardags doktorand på SLU och möjligen var det delar av hans fanclub som till
kvällen hade stormat nationsfortet. Eller så hade många tänkt sig, så här några
veckor efter tentaperioden, att ett karriärsbyte vore passande och sökte nu
nödvändig information för att sadla om till grisbonde.
Thomsson värmde upp med lite stand up. "Vilken siffra
kommer efter 8 på franska?" och så vidare. Svinkul. Ordvitsarna haglade
likt piratkopierade CD-skivor på Selånger marknad under 90-talet. Men sedan
blev det mer informativt. Visste ni att en smågris växer 1 kg/dag och att i
Sverige födds det ca 2.5 miljoner smågrisar varje år. Vilket är blekt jämfört
med Danmarks 19 miljoner eller Tysklands 58 miljoner smågrisar per år. Antingen
så exporterar tyskarna mycket kött eller så tycker de bara att gris är
schwein-gott. Många jämförelser gjordes mellan grishållning i Danmark och i Sverige
och det visade sig att när det gäller att vara dålig på grishållning så sopade
Danmark banan med oss.
Inte bara statistik stod på schemat. Även de mer tekniska
detaljerna utreddes i en komprimerad gör-det-själv-kurs. "När ni går
härifrån ikväll ska ni alla veta hur man driver grisproduktion" förkunnade
Ola Thomsson. Sedan drog han igång och vi fick lära oss samtliga facktermer. Det
handlade om "suggring", "grisning", hur man skiljer på
lantras och Yorkshire, "galldagar", "EUs grisdirektiv", "späckmått",
"hullbedömning", Scan och tango.
Sedan var det dags för att lära ut själva
semineringsprocessen. Thomsson förklarade med pedagogisk röst hur man först undersöker
suggans mer privata områden för att avgöra om hon är redo. Därefter gick han
igenom hur man förför en gris. Ett leende sprack upp på talarens ansikte och
den vanligtvis klara stämman sänktes minst en oktav och ett visst sug i blicken
kunde skönjas. Förste kurator Anna Jonsäll började skruva på sig nervöst medan
Thomsson dimmade belysningen och tog fram det långa plaströret samtidigt som
han sjöng Barry White. "Det handlar om skapa mysig stämning, inlevelse och
tryck" förklarade Thomsson. Några nervösa skratt hördes ur publiken och showen
på scenen ackompanjerades med groteska bilder på projektorduken. "Både pedagogiskt
och smakfullt" sa någon efteråt.
Efter utsvävningen i bondgårdsromantik var det dags för den
utlovade knorren. Nu var det galtens mer privata delar som skulle nagelfaras. För
er som inte sätt galtens verktyg förut så har den alltså en knorr på slutet och
denna skruvas sedan in i suggan vars livmoderhals är utformad på ett kompatibelt
sätt. "Är det inte fantastiskt!?" utbrast Thomsson med ett leende som
fick hans ansikte att verka litet.
Mättad på både information och bildmaterial var det sedan
dags för middag. Det serverades passande nog baconinlindad kyckling med ris. Det
var en väldigt informativ och trevlig afton där åtminstone undertecknad lärde
sig mycket. Men kvällens kanske viktigaste lärdom, något många egentligen redan
visste, var att Danmark är sämst.
I nationens tjänst,
Jim Ögren
Krönikör