Landskap II

Det här är en krönika över ett landskap, och är inte så heltäckande (dock förhoppningsvis korrekt) som landskapsprotokollet, därtill en smula mindre kåserande än krönikor om fester. Den är också mycket lång men avser att för den som inte var på landskapet återskapa en bild av hur diskussioner gick och hur stämningen var. Korrektur eller åsikter om vinklingar som är olyckliga, även förslag om sådant som fattas, är mycket välkommet.
Innan landskapet
Ett sjuttiotal nationsmedlemmar har samlats för landskap och sitter lagom i mitten, uppdelat på sektionerna som man ska. Högtalarna vid podiet spelar bombastisk stråkmusik och de dubbla jätteskärmarna är på plats för visning av dagsprogram och rapporter, såsom har blivit standard sedan några landskap. Kandidaterna till klubbverksposterna struttar omkring och ser glada ut, som om de väntade sig att vinna, bara för att det inte är konkurrensval på någon post. Till och med CM-ansökande Håkan ler.

Landskapets öppnande och formalia
Klockan 18:11  klubbar 1Q Jonas Andersson tyst i lokalen och föredrar landskapsordningen enligt de formuleringar som finns i nationsstadgarna. Justeringsmän och rösträknare väljs utan mankemang och med ovanligt stor grad av frivillighet. Kallelsen duger, påstår 1Q. Inga adjungeringar. Sittande klubbverk tittar längtansfullt på ölen, i väntan på sexan. Föredragningslistan godkänns.

Meddelanden
Hedersledamöter har uppvaktats, Kurt Knubben Johansson höll en måttligt lyckad konstvisning, 1Q har varit på en massa fester, hemsidan har sjösatts men det har varit problem och det är Loopias fel. Uppdateringstakten haltar ännu på grund av detta och det är alltså Loopias fel. Till slut någon gång blir det en utbildningsdag för alla de som skulle kunna tänka sig att vara med och uppdatera hemsidan regelbundet.
Det stora studentmötet INS, Internordiskt studentmöte, hölls på Norrlands och mycket klokt blev dryftat. Vårbalsbiljetter släpps 7 maj. Se till att skaffa ut dit frikort och hjälp gärna till kring Valborgs med stipendiaterna.
2Q påstår att nationen står stadigt och att det går bra nu. Tiden går snabbt och det är ett problem. Det var tungt i mars men under påsken vilade alla ut och mår bra igen. Jobbar vi på Valborgs ska vi veta att det är ÄRORIKT. Det blir en extra lång Valborgs på Norrlands, med klubb på lördag, sedan kvalborgs och Valborgs. Många har redan hjälpt till bra med Valborgs, hurra för dem. Kvällscaféet går bra och Hjortron också. Frihetsgasken hade 133 sittningsgäster och 677 gäster på släppet. SkvaderDam hade 1252 gäster.
Mauro tackar också klubbvärdarna för sitt hårda slit.

Rapport om nyinskrivna
Vi har skrivit in 621 nya medlemmar och har nu totalt 7287 betalande medlemmar, jämfört med förra året då siffrorna var 674 och 7199.

Ekonomisk rapport
Det blir ingen ekonomisk rapport. Här följer formella ursäkter men vi förstår att det beror på att Mauro har sovit i påsk istället för att göra sitt jobb. Hans skuldmedvetna leende är mycket diskret.

Rapport Förvaltningsnämnden
Det blir ingen sådan heller. Björn Lundman som borde hållit den har förhinder och vill bordlägga den vilket görs.

Rapport Fastighetsnämnden
Håkan Falk testar mikrofon och börjar med att bekräfta att huset står stadigt.
Orvars källare har översvämmats på grund av problem med mätaren till pumpen som borde pumpat ut vattnet. Tillsammans med vattenledningen som sprack i vintras har kring 100.000 kronor nu fått läggas på oförutsedda renoveringar, i år.
Fastighetsnämnden arbetar nu med att ändra möblemanget i Majs, installera mer elbesparande värmereglering, se över elsäkerheten genom att jorda uttagen, installera ny belysning i Festsal 2 (Discot), byta lampor och tyg i Lindrumstaket, placera ut den nyanlända ismaskinen, se över fryskapaciteten, samt håller på att se över barernas arbetsmiljö. Tillgängligheten till barerna är dålig för rullstolsburet folk, till exempel.
Större saker är att man vill ändra fastighetens detaljplan, för att kunna bygga ut Orvar respektive bibliotek. Man behöver akut renovera fönsterstolparna i Nya delen.
Kanske blir det aktuellt att ha information om vad man arbetar med på hemsidan.
Frågor kommer om hur det blir med detaljplanändringar och utbyggnationer. Håkan börjar med att förklara att ölkylen är byggd på ett tillfälligt byggnadslov som går ut 2014 och att man  måste lösa detta permanent nån gång mellan här och då. Vidare, och som en förlängning av detta, funderar man på att bygga ut Orvar på den nuvarande terassen, ungefär så långt som i höjd med där biohuset slutar, med en ölkyl i en källare som då skulle grävas under den nya utbyggnaden. Det finns ingen plan för när det här skulle göras, men man kan anta att det tar fyra år att få igenom detaljplanen via överklaganden och sånt. Framöver kan det komma någon form av besked av vad det skulle kunna kosta, ungefärligt.

Rapport från NNFK AB
Rapporten bordläggs. We know the drill.

Stadgeändring och reglementesändring
En andra läsning av stadgeändringsförslaget som diskuterades sist dras igen och godkänns utan knussel, dock med applåd. Dessa hade kunnat finnas på hemsidan men gör inte det. Reglementesändringen gäller att flytta över valet av ledamöter i biblioteksutskottet från landskap till styrelse och godkänns utan alltför många invändningar, utöver en sådan invändning från en presumtiv ledamot i BU för finsk-ugriska språk som känner sig förbigången i tidigare raljeringar.

Seniorsval
Ansök om att bli senior NU! Det finns BARA fördelar! Hurra! Lägre avgift och festinbjudningar och man känner sig speciell.
Det blir lite mumbo-jumbo kring formalian och 1Q tillsätter en stadgeutredning som verkar lite opåkallad men som nog ska gå smärtfritt. Valen bordläggs i alla fall.
Paus från landskapet! Klockan är 18:45 och allt är väl.
Landskapet återöppnas 18:56 och valformalia gås igenom.

Val av Klubbchef
Mats Larsson har ansökt. Det är samma Mats som är Festfenomenet Mats Larsson (FFML), vilket man kan läsa mer om i bloggposten om reccegasken av undertecknad. Han läser till ingenjör men kommer från Jämtland. Han har jobbat några år i butik och är van att hantera pengar. Han har funderat på att söka klubbchef och tänkte först göra det sen, men säger att det passar att göra det nu. Första frågan gäller om han kommer att bli bitter, och han verkar på allvar tro att han kommer att inte bli det. Sittande KC frågar vad som kommer att bli roligast och han tror det kommer att bli att träffa folk. Det svåraste tror han kommer att bli att bli bättre på att säga vad han tycker. Sittande BM tycker att det är ett problem att man som klubbverkare går upp i vikt. Ser han det som ett problem, eller kommer Mats att låta det komma? Han kommer att låta det komma. Vad kommer han att tillföra som andra KC:ar kommer att avundas? Han vill arbeta med att få ny aktiva till nationen, bland annat för att öka söktrycket till den här posten. Han framhåller sig som mindre folkskygg än alla tidigare KC:ar. Lågt, Mats. Hur är han som chef? Han brukar ”råka” bli chef i grupper han vistas i, säger han, och tycker att detta är något bra. Hur klarar han sömnbrist? Oklart.
Ansökan är avslagen för att den kom in för sent men han är föreslagen till posten ändå, på sedvanligt sätt. Val med acklamation och han väljs! HURRA!

Val av Gillevärdinna
Två har ansökt men blott en är kallad – den ena ansökan kom in för sent. Kvar finns Anna Jonsäll.
Hon har varit aktiv på nationen sedan hon kom hit och har varit aktiv i KU och Vajan och jobbat med Hjortron, serverat, varit kökshjälp med mera. Hon vill bli mer aktiv och söker nu till GV. Detta är dels för att hon tycker jättemycket om mat, och dels för att hon känner att hon vid dukningar av stora sittningar har en inre rättnings-Hitler som måste ut. Hur ska hon få personal? Hon svarar att eftersom hon också är FörstRen i Vajan så kommenderar hon ut resten av styrelsen i Vajan att jobba.
Inga fler frågor – Valnämndens ordförande Mattias Bergman konstaterar att praxis är att inte föreslå sökande som ansökt för sent, därav att man inte gjort det nu heller.
Anna väljs med acklamation. Jubel i kubik!

Val av Barmästare
Lars Olsson har ansökt. Fint klädd är han och allvarligt talar han. Han är ekonomiansvarig i Birkarlarna och har också varit dryckesansvarig där. Han har varit klubbvärd nu i vår och är aktiv med det. Läser sista terminen med ekonomiprogrammet – detta är ju bra för en barmästare som administrerar mycket. Jobbar på Systembolaget och det är jättejätteroligt med dryck i allmänhet. Han tror han kommer att göra ett bra jobb.
Frågor. Vad kommer han kunna förbättra? Joel har jobbat bra men Lars ska se över allt och se om han hittar något. Vad kommer han då att kunna förändra? Lars svarar att det ska bli som en stor familj att jobba för BM, ungefär som det är på Orvar. Blir han vald kommer det att ske. Sittande BM frågar om T-grön ska bytas ut mot annan ölsort! Lars svarar att vi har ett avtal med Carlsberg som måste ses över. Det är en äcklig öl men det är bra att ha svaga ölar på klubb eftersom gästerna blir mindre fulla då. Fråga om hur han ska hantera allt pappersarbete. Lars tänker hantera det bra och planera i förväg. Men om han inte har någon tid då? Det märker man nog, säger Lars, och hoppas kunna samarbeta med de andra klubbverkarna.
Lars väljs med dunder och brak!

Val av Orvarvärd
En ansökan har inkommit från Caroline Nicolaisen. Hon är 22 och kommer från Uppsala. Direkt efter gymnasiet skrev hon förstås in sig på Norrlands och har jobbat på restaurang förr. Hon sökte sig genast till Orvar och har varit där i två år nu och jobbat jättejättemycket, och varit där ändå när hon inte jobbat. Hon har varit pubvärd vilket inneburit att hon gjort OV:s jobb åt OV redan. Hon har varit det två terminer redan. Hon älskar Orvar och vill göra ett bra jobb.
En fråga om vad hon kommer att förbättra och förändra nu. Caroline svarar att hon har jobbat på alla poster och vet vad som funkar var. Allt kommer bli skitbra. Johan Bengtsson ställer sig att tala för Caroline, med manus och allt! Det finns inga tvivel om hur bra hon är. Hon tar ansvar, hon har stenkoll, hon har jobbat för honom när han var OV och tagit hand om tvätten, hade koll på de andra arbetarnas kvalitéer, och agerade som Johans ögon och öron när inte han var på plats. Hon har koll på de senaste två åren på Orvar och är en av få personer som Johan känner som håller ordning på sin privatekonomi med kvitton och budget och allt. Själv anställde Johan klappmongon för att han inte visste bättre men Caroline har alltid koll och de senaste fyra OV:arna har alla tjatat på Caroline att söka OV.
Hon väljs till OV med extra mycket jubel!

Val av Cafémästare
Håkan Karlsson Faronius har ansökt.
Han fattar mikrofonen. Han har funderat på hur han ska få landskapet att ge honom det här förtroendet. Presentera sig och sina idéer, förklara varför han söker posten och hur han ser på den. Han presenterar sig på nytt. Han har jobbat som cafévärdinna, har jobbat för GV, för OV, och är medlem i NoNSEns, vice ordförande just nu, kassör i tre år innan det. Han söker posten för att han känner att det är mycket man kan göra där, och för att han brinner för matlagning. Det finns många nya recept han vill pröva. Och så förstås att han vill ge något tillbaka till nationen. Han ser på caféet som en plats som måste vara strukturerad och ordnad, bra för cafévärdinnor och bra för kunderna. Mysigt, välkomnande, bra, det stärker Norrlands som varumärke. Cafévärdinnorna ska trivas och han vill utbilda dem, fixa gemensamma frukostar och annat skoj. Kunderna ska få frukost, god mat och massor av kakor. Det är bra nu men kan bli bättre.
En frågeställare säger att det var bättre sammanhållning i caféet förr och att hon förstått att Håkan vill ha det så igen. Hur ska detta bli? Håkan säger att det är en svår fråga men att det viktigaste är att det känns som en gemenskap att arbeta där. Man kan ordna kvällsbak för att fylla upp kakförrådet och andra såna saker. Fråga hur man kan förbättra miljön i Majs. Håkan svarar att nya dukar är på väg, att det kan bli fler bord, och att han ska se över valet av musik… som han kanske i och för sig själv har valt på sistone. Ljus på borden och annat pynt. Amelie Lind vill tala för kandidaten: Håkan har visat intresse och engagemang för caféet och har förmodligen det som krävs. Fråga om han älskar Majs. Han säger att ”älska” är nog ett väldigt starkt ord, men han och majs kanske kan vara bara vänner. BM-Joel frågar om det blir sprit i kakorna. Håkan svarar på ett sätt som börjar i ett nej, men slutar i ett ja. Fråga hur han ser på att piska på ideellt arbetande vänner (cafévärdinnor) när de latar sig. Håkan har pratat med sittande CM om detta och säger att man ska vara medveten om att man faktiskt chefar över dem. Fråga om hans vittbesjungna egenskap att kunna somna varsomhelst, närsomhelst kommer att sätta käppar i hjulet för jobbandet. Han säger nej. Fråga om hur allergianpassad mat och kakor kommer att vara. Svaret är ja. En frågeställare undrar på engelska om det blir några temakakor på söndagar för till exempel spanska och chilenska studenter. Håkan säger att han välkomnar alla idéer och att man kan prata med honom (men ser skeptisk ut till det här med söndagar).
Håkan väljs till Cafémästare utan diskussion.

Ordet fritt
(inga övriga frågor)
Jon Stridh: Sillunch på Valborgs! Anmäl Eder snarast. Nominera dina kompisar till att bli seniorer. Grattis till nyvalda klubbverket.
CM Electus håkan: Lördagsfika! Hurra!
Mathias Forsgren: Attra spelar jazz! Sveriges bästa studentorkester är Attra och Attra spelar imorgon fredag på kvällen!
Hjortron kommer att behöva nya ansvariga. Anmäl er snarast!
Undertecknad gör reklam för Hemförlovningsgasksittningen lördag 26 maj.
Spexföreningens producent gör reklam för storspexet Al Pocahone som har premiär nästa onsdag.
KC hälsar att det bara finns ett fåtal biljetter kvar till sexan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Medalj-tajm! Tidigare två klubbverk plus Anna Berntorp får seniorsnålar. Den tiohövdade skaran blir genast mycket prydligare.

Landskapet avslutas
I god ordning. Sexa i teatern. Man FÅR festa i discot men då blir det ingen mat. Den är nämligen i teatern.

Er tillgivne
Nationskrönikör Henrik

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...