Norrlands Reccemottagning

Nationens krönikör deltar som bordsvärd vid Norrlands nations reccemottagning.
31 augusti 2011

Drygt hundratjugo recentiorer har flockat sig i Norrlands Nations stora sal, en fjärdedel av dem internationella studenter. Atmosfären är inkännande och vänlig, nationens representanter många och yviga gester syns överallt när gamla stötar av alla sorter ska visa hur kul det är på Norrlands. Närmast krönikören pratas det om caféet, och det råder bland både de helt nya och de redan gamla en väldig enighet om att Majs café är bland det bästa både på nationen och i Uppsala: femkronorskaffe, lunch jämt, långa öppettider.

Äntligen står recceförmannen på scenen! Tobias Larsson är en man som pöser till dubbelt upp av sin smärta gestalt när han får tala inför andra, och stolt hälsar han välkommen och låter sedan den danska fröken Lykke översätta till utrikiska vad som just sagts. Väldigt välkomna är alla hit, väldigt rätt har de alla hittat. Stora är orden och än större blir de när förste kurator Jonas Andersson tågar upp på scenen och fattar mikrofonen och myndigt berömmer de sittande för att de gjort det mesta populära valet bland uppsalastudenter: Norrlands nation. Andrekurator Robert kikar blygt fram bakom scendörren och på Jonas uppmaning vågar han sig snart fram, och förklarar sedan med största klarhet att han är nationens verkställande direktör, medan 1Q är styrelseordförande, om det nu hade varit ett bolag det här. Han säger många mer saker men nu är det lite oklart vad, förutom det att envar ikväll bör gå på recceklubben, till största glädje för både sig själv och nationen. Alla vinner.

Robert vinkar in klubbverket och de fem ställer upp sig och förklarar om sig och sitt. KC Stefan bär saker och samlar på sånt som tappats bort, OV Andrea beställer öl och sprit till en krog han säger är liten, BM Krister iförd cocktailmässiga hawaiishorts beställer minsann också öl och sprit. GV Alexandra anställer kockar och servis och tycker det är häftigt att stå här, bara två år efter att ha suttit som recce just som dessa, och CM Zandra gör gott fika jämt. Härnäst kommer kanslisten Agneta och berättar att det är hon som vet allt.

Stämningen är god, läsk och/eller Les Petit Chamelles fyller glasen och jublet kulminerar när det förkunnas av Tobias att det nu vankas chili con carne. Till krönikörens måttliga mutter får hans bord gå sist, men när köttfärsröran slutligen ligger på tallriken på sin bädd av ångkokt ris kan han, korsögd av förundran, konstatera att detta är den godaste chili con carne som hittills serverats på någon reccemottagning av det tjugotal han närvarat vid. Bordsskålar dundrar fram och tillbaka mellan borden, tallrikar äts rena, Tobias viskar något till Lykke på scenen, under största tystnad. Vi får inte veta vad. Nationskören kommer in och sjunger både fint och ”Kung i Baren”, flaskorna skickas runt och fyller om glasen, krönikören finner sig mitt inne i en historia om inspektorernas outsägliga visdom och hur han minsann minns när Hjalmar Branting talade i Gamla salen, när förman Tobias på nytt äskar tystnad och säger något… som säkert var viktigt. Lykke pratar också, och berättar att bordsskålar förvisso är fett kul, men fett fel på reccegask.
En biljett till reccegasken lottas ut, Attraktionsorkestern och Attrapperna står för brakande jazz som underhållning till kaffet, och till slut bryter bord efter bord upp för att vandra den nya delen av nationshuset runt och lära sig hitta till allt viktigt där, och köpa reccegaskbiljetter. Krönikören leder sin egen flock och fabulerar vilt och går fel men kommer ständigt på nya anekdoter att berätta, och reccarna lyssnar storögt. Till slut väntar gamla delen på nytt, där nationsföreningarna och Biltema väntar för att sprida propaganda, läsk, ”läsk”, godis och cyklar till de gröngöliga nya, och medan krönikören beger sig hemåt minglas det fortfarande i Yttre läs, och har recceklubben i nya delen brakat loss så till den grad att det inte går in fler reccar, trots att de är så små.

Kvällen är sval. Högtidligheten har satt sig av allt prat om stort och roligt som hänt både förra seklet och under krönikörens år på nationen, en högtidlighet som är uppblandad med den glada, smått hysteriska stämningen från den packade krogen Orvar och recceklubbens discobröl. Medan krönikören vandrar hem i Uppsalanatten dröjer orden från en av reccarna som kvällens honnörsord: Allt det här är min nation också nu.

Er tillgivne,

Nationskrönikör Henrik

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...