Landskapssexa efter landskap I

Krönikören fick den dåliga idén att skriva en krönika ifrån landskapssexan efter landskap I, vittnande i odödlig skrift om något som kanske borde fått dö ganska fort.
27 september 2011

Det är slut på landskapet efter inte ens två timmar. Dags för fest. Genom grisgången når krönikören och hans mednorrlänningar discot, och med Tuborg i hand sätter sig nästintill etthundra nationsmedlemmar vid pappdukade bord i Nya salen.

Nyvalde 2Q Mauro Marino hälsar välkommen med en en skål och sången Helan går. Muntert dricks den första snapsen och sedan sjunger 1Q en sång med oss, därefter 2Q. Stämningen är hög redan från början och förrätten god, vid de fyra bordstungorna skrålar högvis av föreningsaktiva, även enstaka nykomlingar. Det sjungs alldeles för lite, men innan någon hinner göra något åt det dånar stereoanläggningen igång med Pappa jag vill ha en italienare, och in i hutlöst okoordinerad marsch kommer kuratorer i flock och parti: Under vajande fanor och strålkastarljus hälsas Mauro med grogg och ryggdunk välkommen till kuratorskapet. 2Q emerita Therez Olsson håller tal. Hon var minsann med när Mauro kom till nationen! Hon minns särskilt rapporten som Mauro under tiden som barmästare lämnade till en bortrest kollega om vad i kontoret som Mauro hade… försett med sitt bomärke. Han har, säger Therez, en fantastisk glädje, och är så väldigt välkommen som kurator på nationen.

Rödvin trollas fram när talen tagit slut och köttgrytan låter sig storartat smaka; det är husmanskost av norrländsk kvalitet. Snapsen verkar dessvärre har sinat, men sorgen är kortvarig, ty Patron ställer sig upp! Han är ordförande i den herrförening som tvingats erkänna faderskap till Mauro, och allom sig förväntande kvällens andra snaps gnuggar sig hundraåttio händer när Patron berömmer sin nyvalde skvaderbroder så yvigt han kan. Mauro tackar och bockar, och kommer så till höjdpunkten: Han bjuder på snaps till – Mauro. Två glas Bäska Droppar. Till Mauro. Hurrom.

Över den ödelagda salen lägger sig besvikelsens mummel, allra mest hos Mauro. Förtvivlan ligger tung i luften hos de församlade medan Patron smörjer sitt krås, helt obrydd om sitt verk, precis som sina föregångare på bruken i Sundsvall förr om åren. Grämelsen är påtaglig och tjock bland populasen runtom, när plötsligt en ljusning uppenbarar sig! Vem ställer sig upp, om inte Birkarlarnas Storkarl! Storkarl Tobias Larsson meddelar att trots hans egen förenings ekonomiska svacka, som är djupare än Grekland, känner han sig ändå tvungen att stå för kvällens andra snapsbjud. Även de törstande, utblottade skvadrarna ska få! Jublet känner inga gränser och får konstverket i discotaket att skallra, och inte så mycket spriten som vissheten om att det ändå finns godhet i världen värmer de skålande nationsmedlemmarna på sexan.

Det s.k. Sargkonventet bjuder på T-grön och cider under kaotiska former. 2Q tycks undra vem som egentligen ska betala detta. Johan Bengtsson fattar i sin ÖH-broder-broders frånvaro mikrofonen och pratar länge och bittert om ingenting alls, kanske om Mauro, men Mauro är på hemlighus när Johan talar. Det sjungs för få nidvisor.

Nu kommer det igång. ”Var skvader som finns på vår nation…”. ”Uti skogen finns en stuga…”. 1Q-Jonas ger sin företrädare Anna insigniet och kavlar upp ärmarna – utan insigniet krävs ingen föreningsneutralitet, men vad som därefter kommer ur 1Q:s mun passar sig inte i en nationskrönika. Inte heller Annas och Richards förenade svar på detta. Klart är att jamtarna beter sig som skadskjutna myror i en tilltrampad myrstack efter detta, men de bjuder på snaps, och upphällningen sker medan V-dala nations andrekurator tar en storartad sång som blir en av de sista som lyckas få salen någorlunda tyst och samsjungande för kvällen.

Framåt den gudomliga efterrätten bleknar krönikörens anteckningar till ett virrvarr av saker som säkert var väldigt kloka, men, hm, trots allt är det ju då sent på kvällen och svårighet att anteckna uppstår ju som bekant alltid då, ju. Skvadern bjuder under ledning av den enda kvarvarande styrelsemedlem, den i handlingskraft tydligen ojämförligt största skvadern Tobias Duvenäs, på snaps nu äntligen, fast Bacchus ska veta att det inte behövs längre. Stort inte desto mindre, och flera nidvisor påbörjas (och misslyckas), men nu bleknar det mesta och det som inte gör det ska hellre inte berättas om – en sexa på Norrlands nation låter sig slutligen inte berättas om i fast form mer än en eld låter sig gjutas in i glas.

En fest till nationsmedlemmarnas och nyvalde 2Q Mauros glädje och heder.

Er tillgivne,
Nationskrönikör Henrik

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...