Novellcirkel

Terminens tredje och sista cirkel! Norrlands nationsbiblioteks novellcirkel är perfekt för dig som älskar böcker och läsning men har svårt att hinna med tegelstenar parallellt med kurslitteraturen. Till varje tillfälle läser vi en novell och ses sedan för att prata om berättelsen över en fika.

Förlaget Novellix sponsrar bokcirkeln och därför kan vi ge bort texten i pocketform inför varje träff. Den kommer finnas att hämta ut på Norrlands nation i god tid innan cirkelträffen. Anmälning sker via mail och tänk på att antalet platser är begränsat så hör av dig i tid!

Anmälan och frågor: bibliotek@norrlandsnation.se

Kl 18 i Stecksénska biblioteket

* * *

Den här gången läser vi Elin Wägners "De blå silkesstrumporna":

" – Han är ute på spår efter dem, viskade hon, så lågt att jag knappast hörde det. I morse kom han in i rummet, där jag sitter, och vi flög alla upp och stod vid våra platser i väntan på att han skulle passera. Men han gick inte igenom utan snusade som en setter, om fått upp ett spår, och så stannade han vid mitt bord och tittade först neråt golvet och sen rakt i ansiktet på mig och så sa han: Hör nu fröken, brukar ni gå i himmelsblå strumpor? "

Författaren och journalisten Elin Wägner var en viktig föregångare i den svenska kvinnorörelsen. Hon gick i bräschen för kvinnlig rösträtt, och hennes verk genomsyras tydligt av hennes politiska idéer inom feminism och fredsarbete.

Wägners novell "De blå silkesstrumporna" handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I "De blå silkesstrumporna" speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Novellen är hämtad ur novellsamlingen "Spinnerskan" (1948).

* * *Vi ses!

Öppettider

KANSLIET

Måndag - torsdag
13-17
Fredag
13-15
Lördag
12-15

Majs Café

Måndag - torsdag
08-17
Fredag
08-14
Lördag
12-15

Orvars Krog

Måndag - torsdag
17-01
Fredag
14-01
Lördag
15-01
Söndag
18-23

Onsdagsklubb

Onsdag
21-01

Datasalar och bibliotek

Måndag - fredag
08-21
Onsdag
08-19
Lördag
12-18
Söndag
14-18

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)
Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)
Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

Vad är norrland

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Bokutlåning

Måndag - torsdag
Fredag
17-18
14-15

Laddar...