Luccegask

Krönikören går på luccegask och här är referatet av allt viktigt som hände.
2 december 2011, Gamla Salen
 

När dörrarna öppnas till Gamla Salen för luccegasken en måndagkväll 2011 är det med en svettig suck som de församlade stimmar in; knappt tvåhundrafemtio gäster har trängts i den marmorerade trapphallen med fördrinkar förväntansfullt i hand. Den stjärnupplysta salen visar nio längor av bord med pulserande ljusslingor, rader av julöl och oklanderligt vikta servetter. Norrlands nations luccegask är berömd för att bjuda på ett av de bästa julbord som överhuvudtaget existerar väster om Leningrad, och förväntningarna är på stora – få har ätit sedan frukost, i väntan på denna enda dag på året då frosseri inte är en dödssynd utan aptitretare.
 
Knappt har Norrlandssången sjungits och de första ölarna öppnats förrän kvällens ordningsmakt klingar till sig ordet, och kungör för gästerna att det är roligt att alla är här, att ljusslingorna kommer att kungöra i vilken ordning längorna får gå till mats, och – till allmänt jubel – att det dagen till ära inte bara är tillåtet utan uppmuntrat att spontant starta sång, att bordsskåla och att skråla fram all den julstämning man någonsin kan önska!
 
Förste kurator Jonas MC Ammer Andersson håller tal på den lilla scenen i hörnet mot Gulans gång. Han talar om vår dåliga studiemoral, som är helt rätt! Denna dag när andra gör sig nyttiga är vi som är här, de som kommer att ångra kvällen minst, och han minns sina unga dagar här, när han unnade sig saker, ja herregud vad han unnade sig! Jonas tackar snart för sig och vi sjunger honom till, han äter tills han ligger still, och sedan följer spontana julsånger som egentligen bara är en väntan på julbordets kanske allra mest storartade, tillika första del: det kallskurna. Mössens julsång och en diskussion om Freud fördriver tiden medan krönikören, som sitter på det tredje bordet i ordningen av de som får hämta, men otåligheten skiner igenom medan de som hämtar före drar ut på tiden som gummiband som aldrig vill brista.
 
Och turen kommer till bordet och jublet är stort! Som alltid väntar hemgravad lax och många sorters sill och syltor och cornichonger och västerbottensost och tunnbröd och skinka med senap och berg av korv och rödbetssallader och allt är det lagat av nationens kockar, och utsökt.
 
Sånganföraren Lina har fått åka hem för att byta till en större klänning som har plats för all julmat, annonseras det, och en julsång sjungs just innan det hyssjas för luciatåg. Det är så vackert och så bra att salen inte kan bärga sig: Mitt i avbryts skönsången av tordönsapplåder, och när luciatåget gått fortsätter festen och sångaförarna sjunger igen, säger att det är fritt att gå på konferens när man vill.
 
En smått kaotisk gask fortsätter med andra omgången, det varmskurna,  folk njuter och skrattar och äter, farten är bra, ljudnivån hög och BM:s specialkryddade julsnaps höjer nivån ytterligare.
 
Förste kurator fattar åter talarstolen och berättar att det är dags för en förtjänstmedalj att delas ut: Jon Stridh, ordförande i Attraktionsorkestern och Skvadern varsitt år, 1Q 2008-2009,  skicklig i både det byråkratiska och det demokratiska, ordnat arkiv och landsmannahälsningar! Applåder följer och Jon får hålla tacktal, han frågar överväldigat vad man ska säga, drar upp ett papper med ett nedskrivet tacktal på fyra A4, som här återges ordagrant:
 
T
 
A
 
C
 
K
 
Sittningen fortsätter. Krönikören får lära sig ordet buksorg som betecknar all mat som iproppas en människa efter det att hon redan är proppmätt, eller om sorgen kanske gällde den mat som ändå inte kunde ätas, trots sin oemotståndliga smak?
 
Den storfryntlige PJ Lind, tidigare 1Q på Stocken och gäst på gasken, reser sig upp och talar till tomten framme vid talarstolen. Så länge han minns har han haft problem med jultomten, när han var liten kom en person med mask kommer in fastän alla män ju var kvar! Sedan dess har han börjat tvivla, det funkar ju inte längre att ge teckningar i present till nära och kära. 2005 var PJ ung och på Fiji en jul, där var granen usel och tomten en vältränad svart man med solglasögon och en kudde i sina byxor, som jul-juckade mot sånt som kom för nära. Tomten är ändå känd av alla och PJ:s tal bleknar härefter i krönikörens minne, men det framkallade applåder och avslutades med att PJ ändå gjorde avbön från sin tro på alla fantasifigurer, såsom tomten, näcken och 1Q-Jonas.
 
Så kommer till slut tomten. Är han arg? Han delar ut presenter till 2Q-Mauro, GV-Johanna, BM-Krister med särskild emfas, KC-Stefan, 2Q-Therez, OV-Andrea, 1Q-Jonas, 2Q-Robert, Ella, Inspektor Pahlberg, CM-Zandra, GV-Alexandra, Filippa Grufvisare och Elias Rosell.
 
Tomten sjunger alla snälla barn till, PJ vill vara vit i två veckor till, och ljusen lyses för efterättsbuffén. Ris á la malta, fina ostar, plockgodis, varma lussebullar, den berömda romrussinglassen. Det äts och njuts och smackas och knappar sprängs från idel gylfar och västar och klänningsryggar och flyger likt flockar av sparvar mot taket.
 
Staffan Stalledräng, kaos och gemyt, punschen kommer 28 minuter i midnatt, dansen koreograferas på nyskapande sätt för att det är så trångt i salen, och inspektor Pahlberg håller tacktal. Om Vishnu vill kan det en gång citeras här. Gästerna mår bra och är mätta, när de sjungit inspektor till är det O Gamla Klang, varvid den hugade halvan av sittningen går ner i teatern längs raden av tända ljus för att titta på Attraktionsorkesterns lucceshow.
 
Det är en strålande kväll som för många av oss markerar början på en riktigt god jul.
 

Er tillgivne
Nationskrönikör Henrik
 

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag
13 - 17
12 - 16
12 - 15

Orvars Krog

Måndag - Torsdag
Fredag 
Lördag
Söndag
17 - 01
14 - 01
15 - 01
17 - 22

Majs Café

Valborgsvecka (v.17)
Skvalborg (28/4)
Kvalborg (29/4)
Valborg (30/4)

Måndag (1/5)

08.00 - 14.00
12.00 - 15.00 (nattmat 21.00 - 02.00)

STÄNGT

Studieplatser

Måndag-Tisdag
Onsdag
08 - 21
08 - 20
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Bibliotek

Måndag-Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 20
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Utlåning - bibliotek

Måndag-Torsdag
Fredag
17-18
14-15

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Norrlands nation i Uppsala har till uppgift att som en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av studerande främst med anknytning till Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, verka för att skapa en miljö, som befrämjar medlemmarnas studier, trivsel och personliga utveckling under studietiden i Uppsala.

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Alla studenter i Uppsala är välkomna att bli medlemmar av Norrlands! Nationen härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 


Laddar...