Vårens reccegask på Norrlands nation

Krönika över vårens reccegask på Norrlands nation
Norrlands nation, 10 februari 2012
 
En bister kyla biter sig fast i de nyinskrivna norrlänningarnas kinder där de står i en lång kö bakom fanbärarna, denna fredagkväll i februari. Minusgraderna är fler än tio och snön knarrar som den ska under fötterna när detta femtiotal församlade sätter sig i rörelse mot Universitetshuset.
 
Uppför Västra Ågatan, genom valvet, längs Domkyrkan och upp till gården utanför det storvulna huset som dagen till ära är skymt av spretiga byggnadsställningar som virats in i smakfull blå plast. Nationernas kolonner står som de ska, ordnade efter åldern på det stift där nationernas upptagningsområde finns (utom Stockholm som ställer sig först jämt ändå). Fanorna vajar lojt i den makliga vintervinden och till det skrälliga brölet av Hornboskapens marschorkester minglar folk sig varma i väntan på inmarsch, det huttras och hoppas i leden.
 
Inne i aulan är det en knapp tredjedel av den folkmängd som satt där i höstas. Sorlet stiger glatt, men utan någon signal blir folkmassan helt tyst, och sitter så i fem minuter, bara till ljudet av de många förkylningarnas hostningar, tills en fyrtiohövdad kammarorkester intar scenen och spelar barockmusik så storslaget att denna stackars kåsör inte vågar sätta vidare adjektiv på den. Budskapet som går fram är detta: Uppsala universitet har gamla anor, samt gör saker skitbra.
 
Vice Curator Curatorum Elin Sörensson hälsar alla välkomna genom att räkna upp de som har finast titlar och särskilt välkomna reccarna. Hon kommer att vara konferencier och vet redan nu att kvällen kommer att bli fantastisk. Nationerna kan erbjuda mycket, och Elin citerar Karin Boye. Därmed illustrerar också VCC det som sant verkar vara det centrala temat i kvällens alla tal, nämligen att bildningen inte ska stå i vägen för utbildningen, att engagemang och studier ska samsas, att man inte bara ska plugga utan också ha roligt, att man inte ska vara ensam med studierna utan söka gemenskap och lugn på nationerna eller i kyrkan, och så vidare. Med Boyes slutgiltiga formulering:
 
Nog finns det mål och mening i vår färd
 
Men det är vägen, som är mödan värd
 
Prorektor Anders Malmberg talar därnäst, företrädandes universitetet och den nytillträdda rektorn Eva Åkesson. Prorektor hoppas de nya har hittat bostad och annat behövligt. Han nämner att bland de 2200 nyinskrivna denna termin är 400 ungdomar från Uppsala, som han själv var för 35 år sedan. Det enda dåliga med detta är att Uppsalas ljuvlighet inte blir samma överraskning som för andra. Men alla kommer att ha kul, den här ceremonin är faktiskt en uppsaliensisk förfest. Rektor ska förvisso uppmana till flit och så visdom, och prorektor minns den forne rektor Torgny Segerstedt (tillika Norrlands nations inspektor!) som höll ett tal så strängt att den gaskens reccar gick hem och pluggade istället för att gå till sittningen. Så ska det inte vara nu – han vill från ledningens sida räcka ut en hand till studenternas engagemang, för att få dem med i universitets framtida utveckling redan nu. Viktigt både plugga och roa sig. Festa fritt är stort, festa rätt är större. Ta vara på tiden, engagera er.
 
Kungliga Akademiska Kapellet spelar upp igen, lugn musik och andäktigt lyssnande följer. VCC Elin presenterar Värmlands nationskaplan Maria Sivertsson som håller ett tal där budskapet uttalas som att varje student bör ta vara på sin fria vilja genom att använda den till att söka en varm gemenskap i nationerna, eller studentkyrkan. Bibelcitat och psalmer ramar in talet, och det är viktigt att du väljer en positiv inställning så att din studietid präglas av en balans mellan studier och fester.
 
Studentorkestern Kruthornen skenar in på scenen som en hjord uppskrämda flamingos, med samma grace och stil. Rungande spräckjazz dånar fram och bryter fullkomligt av mot Kapellet, och föreställningen fullbordas av en trupp skabrösa danserskor som med samma orgiastiska glädje dansar cancan och moonar publiken medan orkestern extatiskt spelar brallorna av sig. Bildligt, gudskelov.
 
Numera klarvaken ser publiken Curator Curatorum Erik Erlandsson bestiga talarstolen och det han fick med sig hit för sex år sedan var både en tekokare och en hel tomtesäck med förmaningar från föräldrarna. Det största rådet var att vara duktig, men svårt var det att sålla bland råden och var det för prorektors skull man skulle plugga? Nej! (Bredvid krönikören tar några norrländska reccars fingrar slut, där de sitter och räknar antalet gånger de hittills fått rådet att ha en balans mellan plugg och fest). CC vill bara hälsa alla välkomna än en gång och får genast därefter komma till tals igen, ty nu är det dags för de tretton nationernas belöningsceremoni för terminens reccar! Tretton av dessa borde ha stått på scenen, blott åtta är närvarande där och får sitt pris – men ibland dem finns Mats Larsson, Norrlands nations recce från i höstas som över hela nationen gjort sig känd för sin arbetsvilja och sin ständiga glädje i såväl arbete som fest.
 
K A Kapellet spelar ut och fanbärarna tågar först. Nationerna tågar hem till sig.
 
Väl på nationen minglar de kring hundratalet gästerna en stund innan dörrarna öppnas, och man ställer sig vid de sju bordslängorna som för kvällen är döpta till djur som trivs i norr och även råkar vara landskapsdjur för de sex norrländska landskapen samt Norrbotten. Norrlandsången sjungs och huvuden lyfts och ryggar rätas, bänkning sker och förhållningsorderna om disciplin på skålar och sånger föredras vänligt men bestämt.
 
Förste Kurator Jonas Andersson intar talarstolen till artiga applåder och välkomsttalar efter förrätten. Det är vinter, sörlänningarna är som vanligt förvånade och förbannade och personligt förolämpade av detta övergrepp, men han själv gillar ljuset och bitet i kinderna. Han välkomnar innerligt alla nya till nationerna som är en underbart utvecklande sandlåda, och kanske kommer talet att komma upp i sin helhet här på den här bloggen, istället för denna oförsvarligt korta anteckning.
 
Jonas säger aldrig nej därtill, Mera Brännvin i Glasen, mingel och prat och härnäst kommerNorrlandskören in! Högstämda ordlösa visor, Gubben Noa fyllnar till, Kung i Baren – allt sjungs med sällsynt bravur, och väldiga applåder följer. Snapsglasens babelstorn på Bäverbordet rasar.
 
Snart huvudrätt, men först ska Mats Larsson tackas på riktigt! Terminens recce minsann, vilken kille! Genom sitt varande på nationen fyller han allt med glädje, såväl på dansgolvet som i arbetet. Hurra för festfenomenet Mats! Han håller tacktal. Han säger att flytten hit nog var det bästa han gjort. Tack, alla underbara och fantastiska människor! Reccar – ta vara på tiden, nationen och människorna i den är något unikt. Tack!
 
Renrostbiffen kommer in och smälter snart på tungan, det sjungs sånger och det bjuds vin och så sent som kvällen är liden blir marskalkarnas försök att uppmana till dassbesöksdisciplin allt futilare. Recceförman Tobias Larsson äntrar talarstolen och tilltalar reccarna: Så mycket information ni får, så sjukt mycket. Så många tal! Och alla talar till er, nu är det dags att tala OM er. Recceförmännen har suttit i Majs och sett alla nya reccar komma och skaffat sig den förunderliga förmågan där att på bara några sekunder skapa en bild av vem det är som kommer genom valvet! Han beskriver vadslagning och reccarnas halvt målmedvetna, halvt osäkra steg när de kom in på nationen första gången, och dricker till slut alla reccar till.
 
En snapsvisa följer, Jag Har Aldrig Vart På Snusen, och konferens utlyses slutligen varvid marskalkarna stormas ner som lejonens konung Mufasa av de skenande gnuerna. Konferensen är desto längre och många hinner få sig en drink i Yttre Läs-baren och ta en rejäl nacksving på den innan det är bänkning igen.
 
Chokladtårta med hallonspegel väntar och snapsvisan Röda Havet sjungs, Bäverbordets försök att sjunga extraverser bemöts med vänliga men bestämda blickar från honnören. Och så är det dags för tacktalet för middagen, av inspektor Cecilia Pahlberg, som också det kan publiceras här, till slut, istället för att återges såhär:
 
Inspektors engagerade stämma beskriver reccens vardag: Har lämnat familjen och allting hemma, tagit sig hit, och är nu student – inte längre elev med läxor och klasser och skolgång. Nej, student, i en ny ordning i livet. Ny stad, nya ord, nya förkortningar. Inspektor är en länk mellan universitetet och nationen, vilket inte bara är ansvar utan stundom även ROFL. Att vara student är ju en rolig tid i ens liv, den bästa tid är nu. Nationens fester är dock inte bara fester utan också något som ger riktiga meriter IRL, och Cecilia höjer sitt glas FTW.
 
Gasken fortsätter vara sansad och småpratigt trevlig, Telefonen sjungs och en tid förflyter. Nationens spexförening rusar in och rusar ut igen och vi undrar vad som hände. Avfärden mot fortsättningen på V-dala nation rycker allt närmare, som så många vårar förut, Bäverbordet blir allt gladare, som så många bäverbord före det, och så är det till sist dags för O Gamla Klang och Jubeltid, som så många reccegasker förr.
 
Krönikören hoppar ner för stolen, hämtar jackan och ställer sig i tåget för avmarsch mot nya, djärva festligheter med groggar och dans och varmkorv från triangiakök i efterfestens dunkel, och annat som förmodligen gör sig bäst som förvirrade minnen. Ännu en reccegask är över, och ännu en generation norrlänningar ingaskad i gemenskapen.
 
Er tillgivne
Nationskrönikör Henrik Dahlberg
 

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...