Reccegasken 16 februari vt 19

Norrlands nations nya krönikör David Martinsson besökte terminens första nationsgask: Reccegasken!
Senast jag var på reccegasken var under antiken, HT16. Efter drygt 7 år i stan och 5-6 reccegasker under bältet kan det nu vara lätt för en gammal avdankad gillevärdinna att lite arrogant glömma bort varför vi har en reccegask. Vad är egentligen syftet? Är det ett sätt att visa uppskattning för det fina jobb vinfantasterna i Kontaktutskottet har gjort? Eller är det mest bara ett tillfälle för gamla rävar som en själv att komma tillbaka och uppvisa “exemplarisk” gasketikett för de nya?
 
Både och, antar jag, men bara till en viss del. Framför allt är det så klart nationens sätt att visa upp sig från sin allra bästa sida, och faktiskt demonstrera vad det är som gör nationen, och livet där, magiskt. Inte bara skriva om det, eller excentriskt försöka beskriva det verbalt för någon recentior i Majs. Magin med nationsengagemang och studentlivet i allmänhet är inte att gå till en plats som har massa körer, orkestrar och hembygdsföreningar. Magin är att vara en del av den platsen. Att insupa atmosfären och stämningen. En inkörsdrog till den magin är reccegasken, som får räknas som ett tvärsnitt av allt vad Norrlands nation innebär. Så småningom blir man mottaglig för tyngre grejer som föreningskvällar och adventsfikor.
 
Visst, att gå förbi gamla entrén, som numera ser ut lite grann som man tänker sig att Tjernobyl såg ut två år innan reaktorerna ens var färdigbyggda, kanske inte är det mest glammiga och magiska man kan uppleva. Men en fint upphälld fördrink i Discot och en parad genom Grisgången till gamla delen fungerar ändå helt OK som substitut för den speciella känslan av att första gången gå in genom portarna till trapphallen.
 
Reccegasken som sådan bjöd rent konkret på allt man någonsin skulle kunna önska sig av den. Inledningsvis kollrade förste kurator Jakob Ernstsson i sitt välkomsttal skickligt bort, inte bara reccarna, utan också de mest rutinerade, in i mystiken och undrens land med referenser till både gäll och Palermo.  Recceförmannen Sara Hannerz nämnde några av nationsengagemangens inofficella grundpelare i sitt tal till reccarna:
 
  1. På nationen möts människor.
  2. På nationen lär man sig att älska hembygden.
  3. Det finns omtentor men det finns inga omfester.
  4. Någon gång har hon velat kasta fördrink på folk.
 
Och i vanlig ordning avslutade inspektor Cecilia Pahlberg med ett förstklassigt tacktal där nationens tre officiella grundpelare var centralt – engagemang, glädje och gemenskap. Hon nämner att när Norrlands ursprungliga nationer 1827 slogs ihop till det Norrlands nation vi har idag, ska nationen ha haft 56 medlemmar. Drygt 190 år senare har nationen omkring 8000 medlemmar och stämningen är minst lika intim, trevlig och välkomnande som då.
Jag kan inte annat än hålla med.
 
Mellan Jakobs välkomsttal och Cecilias tacktal fick sittningsgästerna njuta av sång från nationens tre fantastiska körer, och till och med spexet hade hittat upp från sitt förråd och underhöll oss med en Norrlands-variant av Vem vet mest.
 
Reccegasken var i vanlig ordning en sann succé och jag kan bara hoppas att många av våra nya studenter känner sig lika välkomna till världens största och bästa nation som jag en gång gjorde.
 
Ps. Till er som hörde mig och mina kumpaner sjunga Fortunate Son på karaokedelen av V-Dalas släpp: Varsågoda, det var så lite!
 
I nationens tjänst,
David Martinsson
Krönikör

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...