Landskap I 5 mars 2019

Norrlands egna krönikör David Martinsson är tillbaka, med sin andra krönika. Denna gång får vi läsa om nationens senaste landskap. Läs om vilka personer som valdes till vakanta poster och få en unik inblick i vår krönikörs perspektiv på saker och ting. 
När isarna smälter, pålningen rubbar den redan instabila geggamojan framför nationen till en sådan grad att vattenledningar knäcks och orsakar en allvarligare översvämning, går norrlänningarna på landskap. Ett landskap som till viss del kom att färgas av medlemmarnas delade oro över den minskade nivå av engagemang. En oro som vid en väldigt ytlig anblick kan verka något obefogad med tanke på att det med stor sannolikhet var det mest välbesökta landskapet på åtminstone två-tre år.
 
Hur som helst. Det kan diskuteras huruvida landskapet är bland det viktigaste nationen har. 10 väldigt specifika personer de senaste 10 åren skulle förmodligen snarare argumentera för att nationens Förste kurator är det viktigaste nationen har. Under det senaste landskapet skulle det också väljas en elfte sådan specifik person.
 
Oavsett vilken åsikt man har i ovanstående fråga ska nationen skatta sig oerhört lycklig över att Hanna Nilsson ansökte till denna, milt formulerat, hybristriggande post. Hanna blev ordentligt grillad under landskapet, inte minst om hennes tankar på hur hon tänker tackla problematiken med det vacklande engagemanget på nationen. Enligt min fruktansvärt subjektiva åsikt har hon generellt mycket sunda tankar på hur nationen bör föras framåt och svarade förtroendeingivande på både detta och mycket annat. Hon lovade också att man skulle få höra Laibach eller Hamilton om man gled förbi expen under nästkommande verksamhetsår, så jag kan inte sticka under stol med att min åsikt är lite färgad. Men, med tanke på att i princip alla av de nästan hundra röstande personerna med förtroende kryssade för Hanna är det här inte ens kvalificerat rövslickeri, att hon är rätt person för nationen är helt enkelt faktum.
 
Nog för att jag hoppas att den skara som lyckats navigera hemsidedjungeln och hittat hit mest kommer för att läsa mina alldeles för högtravande tankar om det ena eller andra, misstänker jag att jag också har någon slags plikt att rapportera lite av det som faktiskt sades.
 
Styrelsen:
- Rapporterade om hur det går med pålningen:109 godkända hål. 8 misslyckade. 71 pålar nere. Totalt ska300 pålar ner. Pålningen i Strömholms sal ska förhoppningsvis vara klart v.13-v.16. När det är i riktiga datum har jag ingen aning om.
- 200-årsjubileumsplanerandet är igång.
- De håller också på att utreda vad utskott och kuratorer gör, och ser över arbetsordningar och reglementen.

- Ekonomisk rapport:
- Misstänker storskaligt myglande, på ett eller annat sätt. Inte många siffror gick att läsa. 2Q Amanda Samuelsson lovade dock att det skulle gå att få komma till Q-expen och titta närmare om man vill. Men let’s get real – hon vet att ingen kommer göra det.
- Frågan om vad den budgeterade inkomsten för gemensamma kostnader är. Här råkar Amanda slinta lite med tungan och avslöja att hon agerar pimp åt nationens fastighetstekniker med kommentaren: “När vi lånar ut Roger”. Efter att 1Q Jakob Ernstsson viskar till Amanda rättar hon sig dock snabbt och påstår att det är något slags försäkring från Kuratorskonventet.
- I vanlig ordning brukades även clipart på ett snitsigt sätt som skulle få den mest övermedaljerade PR-byrån att bli grön av avund.

Val:
Joakim Holmlund väljs in som ledamot i kommunikationsnämnden.
My Järtelius väljs (återigen) in i stipendienämnden.
Jakob Sterner väljs till barvärd.

Övrigt matnyttigt:
- Joakim informerar om Birkarlarnas 85-årsjubileum.
Mikaela Ottosson informerar om HärjaJämts 55-årsjubileum.
- 2Q Amanda försöker att inte jätteuppenbart låta som att hon verkligen vill att folk ska jobba Valborg. Hon har dock rätt. Jobba Valborg. Det är inte bara kul, det är också roligt!
 
Efter att landskapet tog den sedvanliga landskapssexan vid. Norrlandssången sjöngs i både dubbel och vanlig takt. Per Sundelin, som äldst närvarande kurator höll ett anförande. Någon del av det handlade om förtjänstmedaljer, resten var som jag antecknade FULLKOMLIGT OFÖRSTÅELIGT. Folkets jubel fick han ändå.
 
Jag fick också från första parkett bevittna hur en jamt blev vad man närmast skulle beskriva som “aggressivt matad” med semla av en härjajämtska. Det var inte bara något man upplevde med skräckblandad förtjusning. (Okej, det här kommer låta lite märkligt inser jag nu.) Men, det var också något slags kvitto på att oavsett vilken svacka vi har på nationen, kommer nationen alltid mer eller mindre fantastiska personer som tar hand om gemenskapen. Folk går på landskap för att se till att rätt personer väljs till rätt positioner och att nationen fortsätter i rätt riktning, och folk går på sexor för att, tja, det är helt enkelt alldeles för roligt att inte göra det. För när allt kommer omkring består nationen av människor. Människor som trivs att göra alla möjliga saker tillsammans, och skapa en bättre tillvaro för alla som vill vara med.
 
Och med 1Q electas (snart) odödliga devis Ljummen tubbe är bra tackar jag för mig. Ses på nästa landskap måndag 8 april.
 
I nationens tjänst,
David Martinsson
Krönikör

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

v. 32
Tisdag
Fredag

15-17
11-14

v. 33 (15-21/8)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

INSKRIVNINGSPERIOD
v. 34 - v. 36 (22/8 - 11/9)
Måndag - Fredag
Lördag9-17
12-15

F.r.o.m v. 37 (12/9-)
Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag


13-17
12-16
12-15

Orvars Krog

SommarOrvar - t.o.m 20/8
Tisdag - Torsdag
Fredag - Lördag

18-01
16-01

Majs Café

Stängt under sommaren.


Bibliotek

Stängt under sommaren.

Utlåning - bibliotek

Stängt under sommaren.

Datasalen och studieplatser

Stängt under sommaren.

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...