Reccegasken 18/9 - 2021

Kära norrlänningar,
Denna krönika kom till mig genom en dröm… hade jag lika gärna kunnat säga eftersom jag inte var där när det begav sig. Jag har dock begagnat mig av välunderrättade källor som faktiskt var där, att de sen inte väl underrättat mig lämnar vi därhän.
Alltså. Reccegasken 18e september 2021, vilken dröm!
 
Först tror jag Norrlandssången sjöngs, det låter som brukligt tycker jag, starkt jobbat av sånganförare att de nog inte gick helt utanför mallen. Reccegasken brukar ju sen präglas av klassiker ur sångboken framförallt. Detta sker så att vi på rätt sätt kan skola de nye i Norrlands gamla lära. Det är också extra viktigt då det gör förvirringen desto större när de går på nästa gask och inser att det är en massa sånghäften med, mer eller mindre vederhäftiga, egenskrivna visor det sjungs ur istället.
 
Förste kurator Dennis Wikander höll ett välkomsttal och det har jag faktiskt fått en kopia på varför denna punkt, till skillnad från de övriga, bör ses som fakta. 1Q började med att hälsa reccarna välkomna och fortsatte därefter med att prata om sig själv. Ja det låter kanske lite skrytigt men det var mer i perspektiv av att förklara att även han varit ung och ny och förvirrad och ensam en gång. Det talet framförallt centrerades kring (utöver dråpliga anekdoter) var hur nationen är ett sant andra hem för dess medlemmar och hur vi som kommer hit kan få möjligheter som inte finns någon annan stans i världen att lära oss och att växa. Ett mycket fint tal var det, åtminstone på papper.
 
Talrundan fortsatte därefter med att kontaktutskottets orädde härförare, Recceförman Isak Kautto höll talet till reccarna, ett tal som jag tänker mig riktade sig mer till reccarnas möjligheter i nationen än hans egen väg in i densamma. Jag kan såklart ha fel men det är väl det jag föreställer mig att ett tal till reccarna ska innehålla. En förteckning över en tänkt väg från ung och oförstörd med lärdomsstaden framför sina fötter till gammal patetisk föredetting som på något vis, trots alla år i Uppsala, fortfarande har tre år kvar till examen, men är lika glad för det! Det kan såklart ha varit mer i stilen av att ”det går faktiskt att plugga och köra några servpass för ett roligare liv samtidigt”. Något sådär härligt glatt och otvunget om fritidsengagemangets glädje. Om det var så ber jag om ursäkt för allt jag skrivit innan i stycket.

Medaljer delades ut tror jag, detta brukar åtminstone hända men stod inte med i programmet. Dock skulle jag bli mycket förvånad om så inte skett. Därför ser jag framför mig att förutvarande klubbverk och kurator stod, stadiga på benen och med stålhård blick, på scen och med heder och elegans befästes med beviset för sina storartade insatser. En eloge även från mig. Det gjorde ni med värdighet. 

Rent kulturellt så förhöll det sig som så att sammanlagt tre körer sjöng sittningen till, först ut var Norrlands nations kammarkör (som jag antar sjöng Norrland, bravo!), följt av Cantus Feminis (och vilken rendering av Natt i Uppsala sen!) och sist Chorus Virorum som tydligen var kaffeunderhållning (huruvida detta påverkar något i framförandet (utöver att de skulle haft mer tid på sig att supa till (å andra sidan har även publiken haft det varför det inte lär påverka upplevelsen nämnvärt (förutom såklart för eventuella hel- och halvnykterister))) förtäljer icke historien).
 
Tacktalet från Cecilia behöver jag väl ingen rapport om vid det här laget. Jag kan tänka mig att hon lyfte någon liten del av det som 1Q sagt inledningsvis och gav det lite schvung och eftertryck i värdet av nationsmedlemskapet. Hon fick med att Norrlands bygger på engagemanget, glädjen och gemenskapen hos alla de som ger av sin tid och själ för att erbjuda en ny generation chansen att göra detsamma. Hon lyfte fram något skämt som sånganförarna dragit och tog det till nya höjder. Sist och slutligen kan jag tänka mig att hon tackade de som gjort kvällen möjlig över huvud taget, personalen, dessa outtröttliga riddare av arbetsglädjen, de som åstadkommit en så fantastisk kväll för alla där inne. Kanske passade hon på att nämna för reccarna att de kan och borde bli en del av just det ridderskapet de också. Alla skålade och sist och slutligen sjöngs O gamla klang för full hals.
 
Ja, det var väl ungefär så jag tänker mig att det gick till. Däremellan föreställer jag mig att det begicks konferenser, glasstaplingar, punschsånger och borttappande av diverse gamla heltidare. Kort sagt, allt det som hör en reccegask på Norrlands till. Jag avslutar med det sista jag hört av från min anonyma informatör (som vi för sekretessens skull kan kalla för B. A. sånganf.): ”Mer info kommer. Blev en sju jäkla reccegask!”

I nationensintresse,
Emil Svensson,
Körnikör

Kommentera

Öppettider

KANSLIET

Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag
13 - 17
12 - 16
12 - 15

Orvars Krog

Måndag - Torsdag
Fredag 
Lördag
Söndag
17 - 01
14 - 01
15 - 01
17 - 22

Majs Café

Valborgsvecka (v.17)
Skvalborg (28/4)
Kvalborg (29/4)
Valborg (30/4)

Måndag (1/5)

08.00 - 14.00
12.00 - 15.00 (nattmat 21.00 - 02.00)

STÄNGT

Studieplatser

Måndag-Tisdag
Onsdag
08 - 21
08 - 20
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Bibliotek

Måndag-Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 20
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Utlåning - bibliotek

Måndag-Torsdag
Fredag
17-18
14-15

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Norrlands nation i Uppsala har till uppgift att som en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av studerande främst med anknytning till Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, verka för att skapa en miljö, som befrämjar medlemmarnas studier, trivsel och personliga utveckling under studietiden i Uppsala.

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Alla studenter i Uppsala är välkomna att bli medlemmar av Norrlands! Nationen härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 


Laddar...