Reccegasken 15 september 2017

Fredag den 15 september var det äntligen dags för terminens Reccegask. På grund av rådande spöregn på eftermiddagen missade jag den första fördrinken som innefaller klockan 15.00. Jag hoppas att reccarna(och övriga) lyckades ta sig till nationen och nationshuset under uppehållet. Undertecknad hade tur med vädret, då jag lyckades ta mig hemifrån till nationen när det var uppehåll. Att bedöma av ett par gäster hade de tyvärr inte den turen, men att tycka synd om personer brukar dock sällan hjälpa. Och varför skulle det vara synd om de som råkade få en liten dusch, när fördrinken stod redo på nationen? Lite bubbel gör alltid gott!
 
Det tog inte länge innan trapphallen fylldes med både reccar och gamla rävar som minglade för fullt. Trots att utrymmet var rätt så trångt lyckades vi alla ta reda på vart våra platser var när det var dags att sätta sig på plats i gamla salen.
 
Servisen kommer snabbt in med den efterlängtade förrätten som Tobias Klockare lagat. Jordärtskocksoppa med torkade kantareller och kantarellolja. Mums! Till den serveras Hå Ljus Fjellager från Härjebrygg och “Norrlands urval av snaps”. “Norrlands urval av snaps” antar jag är brickorna där gästerna får välja vilken snaps de önskar, men vilken som redan stod på bordet har jag faktiskt ingen aning om.
 
Sånganförarna Amalia Lundholm och Christian Ulfendahl plingar i glaset och välkomnar oss alla för att sedan gå igenom ordningsreglerna. “Håll blåsan” är bland det första de säger. På gask får man nämligen inte gå på toa när man vill och den här kvällen, så länge middagen fortfarande pågår, ges den chansen två gånger när konferens utlyses. Vidare berättar de att det är olämpligt att äta när någon talar. Bordsskålar är inte heller ett önskvärt inslag ikväll.
 
Vi ska lära oss att skåla ordentligt, någonting som till och med förvirrar mig, vilket är rätt pinsamt då det här är fjärde gången som jag själv går på reccegask. Jag får dock skylla på att jag satt på en kant och bredvid en annan brud. Som tur är sitter jag mitt emot en recce som lyssnat mycket noga på vad Amalia sa och upprepar förklaringen noga för mig. Vi lyckas alltså skåla.
 
Ett bingo från kontaktutskottet ligger på vårt bord, men då inga av mina närmsta grannar sitter i det utskottet förstår vi inte riktigt vad det är. Kan vi vinna något? Och vad menar de egentligen? När vi ser att KU faktiskt har chips blir vi avundsjuka och kan sätta ett kryss i bingon.
 
Förste kurator Freja Nielsen håller välkomsttal. Hon berättar om en häst som för länge sedan togs upp i gamla salen som kaffeunderhållning, sedan om takkronor som ramlat ner under städdagar och en lägereld i Inre Läs. Vandringssägner - den ena värre än den andra. “Ingenting är omöjligt i Uppsala” säger hon också, och jag kan inte låta bli att fundera om den där hästen faktiskt togs upp i Gamla Salen eller om jag blivit grundlurad. Finns det en bild på det här någonstans?
 
Norrlandskören kommer in för att sjunga och krysset “kören sjunger det där de alltid sjunger” på KU-bingon kryssas av. Men vad gör det att de “sjunger det där de alltid sjunger” när det ikväll, precis som alltid, är fantastiskt bra.
 
Tillslut utlyses konferens (den efterlängtade pausen då det är tillåtet att pudra näsan) och frågan är vad man bör prioritera under dessa tio minuter: Toakö eller orvar? Skor med tio centimeter hög klack är tyvärr inte de bästa löparskorna, men konstigt nog lyckades jag och mitt sällskap hinna till toan OCH Orvar. Det är dock tveksamt om konferensen höll tiden då det inne på Orvar började ropas om att “vi måste in igen!”.
 
Efter konferensen möts jag av nöjda bordsgrannar. De har nämligen lyckats få bingo och springer iväg till kontaktutskottet för att fråga om priset. Besvikna kommer de tillbaka då svaret var att det enda priset var äran..
 
1Q pratar igen och den här gången är det dags för medaljutdelning till förra årets 1Q Gustaf Flodström samt förra terminens klubbverk.
 
Kort därefter kommer servisen in med vin och vi sjunger “feta fransyskor” tätt följt av “Bordeaux bordeaux”
 
Norrlands Nations SpexEnsemble entrar salen - eller var det bara ett gäng förvirrade reccar? De presenterades i alla fall som spexet och ikväll underhåller de oss som ett gäng förvirrade reccar. Tyvärr ser jag långt ifrån allt då jag sitter kantad med ansiktet mot väggen, men ett och annat skratt hörs i salen.
 
Sånganförarna påminner oss om att vara tysta när någon pratar och sedan sjunger vi smedsvisan. Det där med tempot lyckas dock inte riktigt, då sånganförarna håller ett tempo och vi övriga ett annat.
 
Den efterlängtade servisen kommer in med varmrätten - confiterat ankbröst med potatiskaka och rödvinsås. Precis som med förrätten lyckades kocken väldigt bra även den här gången.
 
Talet till recentiorerna hålls av Olivia Persson. Hon beskriver Uppsala som ett nytt kapitel vilket är en bra beskrivning för alla reccar om hur det är att vara ny här. Hon talar även gott om hur det är att engagera sig på nationen.
 
Konferens igen! Den här gången är prion toa och enbart toa, men ett tappert gäng lyckades återigen hinna med Orvar också.
 
När vi kommer tillbaka till Gamla Salen är det dags för efterrätt, som såklart också var hur god som helst. Björnbärstartalette med maräng. Nu väntar vi på kaffe.
 
Sara Hannerz fick priset terminens recce, men hon var inte den enda som fick pris. 1Q Freja pratar om S.o.S (Söder om Sundsvall), en numera vilande förening som var en social förening till för alla på nationen som inte kommer från Norrland. Ett pris tilldelas Jenny Blomsterlund som inte kommer från Norrland men ändå har ett stort engagemang på nationen.
 
Punschen kommer… Upp och stå, sitta och så vidare. Dock kom inte punschen riktigt där, men kort därefter. Vi väntar fortfarande på kaffe. Socker och mjölk ställs ned på bordet men: Vart är kaffet? Och där, tillslut, kom äntligen det efterlängtade kaffet.
 
Till kaffet blir det kaffeunderhållning! Dock ingen häst, utan sång från CV. Likt skrönan om hästen så är de (som de själva uttryckte det) “Gamla, jävligt gamla. CV grundades 1853”.
 
Ett tacktal av Inspektor Cecilia Pahlberg hålls och hon välkomnar reccarna till Uppsala och välkomnar dem hem till Norrlands nation. Förutom utbildning så kommer de även få bildning här. Hon hoppas att de väljer att engagera sig i nationen och räknar upp nationens föreningar. Själv började hon i köket.
 
Cecilia kallar in personalen så att vi kan tacka dem. Vi sjunger både personalen och Cecilia till.
 
Efter O gamle klang tar sittningen slut och snipp snapp snut, så var denna sagan slut. Nej, jag skojar bara. Kvällen och natten fortsatte såklart på släppet!
 
Med vänliga hälsningar,
Helena Westerlund Johansson

Kommentera

Alla officiella meddelanden

Öppettider

KANSLIET

Måndag - Torsdag
Fredag
Lördag
13 - 17
12 - 16
12 - 15

Orvars Krog

Måndag - Torsdag
Fredag 
Lördag
Söndag
17 - 01
14 - 01
15 - 01
17 - 22

Majs Café

Valborgsvecka (v.17)
Skvalborg (28/4)
Kvalborg (29/4)
Valborg (30/4)

Måndag (1/5)

08.00 - 14.00
12.00 - 15.00 (nattmat 21.00 - 02.00)

STÄNGT

Studieplatser

Måndag-Tisdag
Onsdag
08 - 21
08 - 20
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Bibliotek

Måndag-Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag
08 - 21
08 - 20
08 - 21
08 - 15
12 - 15
14 - 18

Utlåning - bibliotek

Måndag-Torsdag
Fredag
17-18
14-15

Sidöversikt

NNFK

Norrlands nation fest & konferens
Är du inte student och vill boka lokal för konferens eller fest? Klicka här!

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

E-post

Kansliet (Allmänna frågor)

Förste kurator (Medlems- och funktionärsfrågor)

Andre kurator (Uthyrningar, lokalbokningar och ekonomi)

PR-förman (Marknadsföring, sociala medier och affischering)

Vad är norrlands nation?

Norrlands nation i Uppsala har till uppgift att som en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av studerande främst med anknytning till Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, verka för att skapa en miljö, som befrämjar medlemmarnas studier, trivsel och personliga utveckling under studietiden i Uppsala.

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Alla studenter i Uppsala är välkomna att bli medlemmar av Norrlands! Nationen härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 


Laddar...