top of page
Reccemottagning2.jpg

Föreningar

Ingen studentnation har en så stor mångfald av föreningar som Norrlands nation.

Nationen har ett otroligt rikt föreningsliv och många av hembygdsföreningarna har funnits i flera årtionden, i somliga fall över hundra år! Förutom hembygdsföreningar finns det även kulturella föreningar som sysslar med körsång, orkestermusik, spex och teater eller fotografi. Det finns säkert en, eller flera, föreningar som passar just dig!

 

Givetvis finns det även en lång rad olika nämnder, utskott och arbetsgrupper på nationen som tillsammans arrangerar allt från bokcirklar, föreläsningar och specialevent till produktion av medlemstidningen Norrlands varjehanda och nationens egen podcast. Läs mer under nämnder & utskott.
 

Angermannalaget

Angermannalaget

KDMBBBB!

Sedan den 1 december 1958 finns Angermannalaget på Norrlands nation. Ångermanländska kulturpersonligheter har varje år sedan 1963 tilldelats lagets kulturpris. Priset består av en flottarhake fäst vid en platta. Denna flottarhake är en av lagets främsta symboler. Vi vill med denna hedra de egenskaper som de verkliga ångermanlänningarna visade: styrka, seghet och dynamik.

Angermannalaget passar dig med öppet sinne, som kan variera dig mellan frack och naket när så situationen kräver det, som kan le när det serveras surströmming, och har talang när det är jakt.

Attra

Attra

Attraktionsorkestern & Attrapperna

Attraktionsorkestern och Attrapperna är ett storband respektive dansgrupp. Repertoaren utgörs till största delen av storbandsjazz från 50- och 60-talen blandat med funk, soul och disco.

Attra uppträder regelbundet på olika nationsevenemang men också på konferenser, företagsfester, bröllop, stadsspelningar och festivaler. 

Ackompanjerade av orkesterns musik utgör dansgruppen kryddan i föreställningen med sin explosiva och uttrycksfulla dans. Attrapperna har precis som orkestern egna uppträdanden och kan bokas separat.

Birkarlarna birkarlarenneth

Birkarlarna

Dåd, mannakraft & ära

Hembygdsföreningen Birkarlarna är en herrförening som grundades redan 1934 vid Norrlands nation och vänder sig till manliga studenter vid Uppsala universitet och SLU.

 

Föreningens hembygd och naturliga upptagningsområde är Norr- och Västerbottens län, vem som helst som känner en naturlig dragning till bildning samt den kultur, mat och mentalitet som råder i den kärvaste ändan av vårt avlånga land står det fritt att ansöka om medlemskap.

Anknytningen till hemtrakten märks tydligast på Birkarlarnas möten, där maten spelar en central roll. Det är de traditonella maträtterna från norr, palt, älg, röding, surströmming och blöta som är länken till hembygden. 

image_6487327.JPG

Cantus Feminis

Sången åt kvinnorna

Norrlands nations damkör Cantus Feminis grundades i februari 2016. Sedan dess har kören stadigt vuxit och är nu ett återkommande inslag vid nationens gasker. Inga tidigare erfarenheter krävs för att sjunga med oss. Håll utkik på våra sociala medier för information om våra öppna rep!

Kören hittar vi också på roliga aktiviteter ihop, som pubrundor och sittningar. Årets höjdpunkt är serenadnatten innan höstbalen, där kören åker runt i stan och serenerar på beställning.

Chorus Virorum i trapphallen

Chorus Virorum

- i nationens tjänst sedan 1853

Chorus Virorum är Norrlands nations manskör. 1853 räknas som födelseår, trots att manskörssång har klingat så länge nationen har funnits. I nationens arkiv finns t ex handskrivna noter till sången Vid NorrländskaNationernas förening som framfördes vid nationens grundande 1827.

CV sjunger idag på nationens stora baler och gasker, vid festivaler samt för olika föreningar och sällskap som vill ha underhållning med traditionell upsaliensisk manskörsång. Under natten före Vårbalen, den så kallade Serenadnatten, sjunger kören serenader på beställning runt om i hela Uppsala.

HärjaJämt 55-årsjubileum

HärjaJämt

Härja bäst som HärjaJämt!

HärjaJämt är en damförening på Norrlands nation och vi har funnits i Uppsala sedan 1964. Föreningen utgörs av ett gäng glada tjejer som på något sätt har anknytning till Jämtland eller Härjedalen. Några har hela sitt hjärta där medan andra har en verklig eller påhittad jamtsk släkting. Det betyder att man är varmt välkommen till HJ även om man själv inte kommer från Jämtland eller Härjedalen!

Varje år installeras en hedersledamot, Gåmå, en hederstitel som tilldelas kvinnor i Jämtland som arbetar med att hålla hembygden och dess kultur vid liv.

Jamtamot framför nationshuset

Jamtamot

Jamtamot redivivum

Jamtamot är en förening för män från i första hand landskapen Jämtland och Härjedalen, och har till syfte att under formen av ett slutet sällskap befordra ett gott kamratskap och höja intresset för hembygden.

 

Föreningen nygrundades år 1915 och heter egentligen Jamtamot Redivivum åsyftande en äldre förening med samma namn i Uppsala under åren 1907-1910. Jamtamot som namn syftar tillbaka på det gamla alltinget på Frösön, grundat på 930-talet. Trots att föreningens ålder oftast mäts från och med den reviderade upplagans födelse, så är Jamtamot den i särklass äldsta kontinuerligt verksamma föreningen inom Norrlands nation.

Norrlands nations Jakt- och Friluftsförening

NJF

Norrlands Jakt- och Friluftsförening

NJFs syfte att främja jakt och friluftsintresse bland nationens medlemmar. Föreningen verkar för säker och ansvarsfull jakt samt god stämning och öppen gemenskap bland medlemmarna. Aktiviteter kan bland annat bestå av jakter, hagelskytte, orientering, resor men också pubrundor och middagar.

Föreningen erbjuder även jägarutbildning för sinaa medlemmar. Platserna är begränsade, så håll utkik!


Kort och gott, NJF är föreningen för dig som gillar att vara ute i naturen!

Norrlands nations idrottsförening

NNIF

Norrlands nations idrottsförening

Hos NNIF finns en rad olika roliga verksamheter och idrotter att prova på, och här tränar både nybörjare och meriterade - alla studenter är välkomna! Vad sägs om badminton, fotboll. friluftsliv, gym, innebandy, strongman eller volleyboll?

 

Det kostar endast 200 kr för att få delta i alla sektioners verksamhet hela terminen. Några sektioner tar ev. ut en extra avgift för att täcka högre lokal- och materialkostnader. Kom med på nästa träning, att prova en gång kostar inget!

NNIF huserar även ett eget gym på Studentvägen. Kontakta föreningen för mer info.

Norrlandskören i Vatikanstaten

Norrlandskören

Norrlands nations kammarkör

Norrlands Nations Kammarkör eller "Norrlandskören" som den också kallas, är en blandad studentkör. Kören grundades 1957 av Eric Ericsson som en del i ett större musikprojekt som även innefattade instrumentalmusik. 1964 lämnade delar av kören nationen för att bilda bl.a. Uppsala Akademiska Kör. En ny kör bildades samma år och har haft kontinuerlig verksamhet sedan dess även om antalet sångare varierat kraftigt under åren. För närvarande består kören av ca 45 sångare och har en mycket blandad repertoar. 

Kören sjunger bland annat på nationens gasker och baler, deltar på event, festivaler, konserter och privata tillställningar.

NoNSEns - Norrlands nations spexensamble

NoNSEns

Norrlands nations spexensamble

Känner du ett starkt behov av att rådbråka historien, narra nutiden eller likvidera sunt förnuft? Eller vill du bara kramas? Oavsett vad så är du inte ensam! NoNSEns är spexet som anser att ett gott skratt förlänger föreställningen. Vi söker ständigt nya medlemmar och vi vill ha dig precis som du är! Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet och du kan ägna dig åt mycket mer än bara skådespel.

 

Föreningen har möte i Norrlands nations teater varje onsdag klockan 18:30. Ingen föranmälan krävs!

Ullgarn

Norrlands nålar

Garn o gojs åt folket!

Gillar du att sticka, måla eller bara hantarbete i allmänhet? Då har vi föreningen för dig! Norrlands Nålar består av ett gäng studenter som tycker om att vara kreativa och umgås i gott sällskap. Upplägget på en träff varierar, ibland är det ett särskilt evenemang eller tema. Då finns material alltid på plats så man behöver inte själv ta med sig något. Andra träffar kan vara mindre uppordnade och fungera som ett tillfälle att ta med sig ett eget projekt såsom en stickning eller liknande. På alla träffar finns det gott om fika och massor av trevliga människor att hänga med.

 

Alla är välkomna oavsett erfarenhet eller intressen!

Salongsorkestern

Salongsorkestern

Värl­dens enda nations­orkester som spelar klassisk musik!

Norrlands nations Salongsorkester, Salongsorkestern i dagligt tal, är nationens symfoniorkester. Vi bildades 1986 vid Norrlands nation i Uppsala av Greger Andersson och spelade till en början mest wienervalser på baler. När Kurt Lewin tog över taktpinnen 1989 breddade orkestern sin repertoar till att omfatta även kammarmusik och symfonisk musik. 

 

Orkestern, som har en typisk symfoniorkester besättning av stråk, träblås, bleckblås och slagverk, har ett femtiotal medlemmar, de flesta studenter med musiken som hobby.

Skvaderns 60-årsjubileum

Skvadern

Obesfvärad elegance sedan 1950

Skvadern är en förening, grundad 1950, med syftet att befordra ett gott kamratskap och främja intresset för den medelpadska hembygden.

 

Sedan dess hade det hunnit hända mycket, men föreningens syfte står starkt kvar. Skvadern är idag en förening öppen för alla studenter vid Norrlands nation med anknytning till Medelpad, vare sig det är i form av härstamning eller om det är så att man kan färgerna i Medelpads flagga. Den skvadrianska gemenskapen praktiserar inga geografiska inskränkningar.

Söder om Sundsvall Smedja

Söder om Sundsvall (vilande)

Föreningen vilande sedan 2016

Söder om Sundsvall (SOS) är föreningen som föddes fram ur de två enkla frågorna om varför det inte finns en social blandförening eller en förening för de med annan härkomst än Norrland?  Sagt och gjort! År 2005 togs initiativet till att starta nationens sociala förening där alla är välkomna vare sig du är man eller kvinna, norrlänning eller icke norrlänning!

Sedan hösten 2016 ligger föreningen som vilande, det betyder att föreningen inte har någon aktiv verksamhet. Skulle du som ny student, gammal medlem eller medlem vid Norrlands nation vilja återuppta verksamheten? Kontakta i sådant fall nationens Förste kurator.

Svenska showorkestern Phontrattarne

Phontrattarne

Svenska Showorkestern Phontrattarne

Seriöst underhållande galenskap! Du får jazz från storband, schlager av tidigare årgång, showdans, kvartettsång, glitter, sväng, skoj, fart, stepp, elegans, gladjazz, glam och tokroliga betraktelser. Vi presenterar: Svenska Showorkestern Phontrattarne.

I maj ges föreställningen Grand Show i Uppsala. En helt ny uppsättning produceras varje år! En alldeles särskilt välblandad showkompott med mersmak, som återvändande publik vittnar om.

Hembygsföreningen Vajan på höstbal

Vajan

Vajan, bärs och frigjorda kvinnor!

Vajan är en av Norrlands nations damföreningar och grundades den 25 februari 1963. Sedan begynnelsen har Vajan representerat Västerbotten och Norrbotten län. Föreningen vårdar fortfarande sina norrländska traditioner, emellertid välkomnas idag studenterskor från alla världens hörn. Föreningens namn, Vajan, är en samisk beteckning för en ung renko och för tankarna till det norrländska arvet.

 

Medlemmarna i föreningen kallas för Vajor, ett begrepp som kommit att stå för vänskap, styrka och engagemang. 

Ypsilon jubileum

Ypsilon

Till glädje och prydnad för Norrlands nation sedan 1962

Ypsilon grundades 1962 och är Norrlands nations äldsta damförening. Ursprungligen härstammar föreningen från Medelpad och Ångermanland (Y-län) men idag består Ypsilon av studentskor från hela Sverige. Så oavsett om du kommer från Norrland eller inte, om du vill engagera dig mycket eller lite så är du hjärtligt välkommen till Ypsilon!

Varje höst ordnar Ypsilon Älggasquen där de bland annat samlar in pengar till kampen mot bröstcancer samt utser årets charmtroll: en person som har gjort något alldeles extra för Ypsilon under året som har gått.

bottom of page